Alumni aan het werk

catherinevannieropLeidinggeven doen we allemaal, allereerst aan onszelf. In de cursus Persoonlijk leiderschap leren VU-alumni hoe ze zichzelf sturen in hun carrière. Docent is organisatieadviseur en VU-alumna Catherine van Nierop. In VU Magazine vertelt ze wat ze zelf leerde en deelt ze haar beste adviezen.
Willem_HovyBiermagnaat en maatschappelijk verantwoord ondernemer avant la lettre. Willem Hovy, alias de man zonder vijanden, was als groot geldschieter onmisbaar voor de oprichting van de VU. Zijn brouwerij De Gekroonde Valk was een van de grootste van Nederland. VU-alumna Dafne van den Boomen kompanen brengen nieuw leven in Hovy’s brouwerij.
Lysette-van-GeelAls hij leest over vluchtelingen die in een vrachtwagen in Oostenrijk sterven door verstikking, komt het weer heel dichtbij voor Omid Aghondi. Ook hij kwam als tienjarige in een vrachtwagen Europa binnen. Over zijn vlucht schreef hij met VU-alumna Lysette van Geel, bekend van het Jeugdjournaal, een kinderboek. Zodat kinderen zich een eigen mening over vluchtelingen kunnen vormen.
MarieAnne-van-Reijen‘Mannen zijn meer bezig met scoren, terwijl vrouwen meer naar de inhoud kijken, meer resultaatgericht zijn en minder met hun ego bezig zijn.’ Dat zegt Marie-Anne van Reijen, adviseur diversiteit en VU-alumna Political Science.
Werkenbijde2ekamerIn de Tweede Kamer werken ruim tien keer zoveel medewerkers als Kamerleden. Drie VU-alumni laten zien wat al die andere mensen zoal doen. ‘Nooit gedacht dat de vakken Europees recht en staatsrecht nog eens van pas zouden komen.’
Marloes LemsomZe schreef een boek over Pim Fortuyn en is parlementair verslaggever bij Nieuwsuur: Marloes Lemsom lijkt een echte politieke junkie. Die interesse in politiek ontstond op de VU, tijdens haar studie communicatiewetenschap.
Maartje WolffMaartje Wolff weet alles van werkgeluk. Ze studeerde cultuur, organisatie en management aan de VU en initieerde met haar collega’s van Happy Office het evenement Happy people better business.
Maurits GroenWat hebben oude kranten, klimaatneutrale eieren en lampjes op zonne-energie in Afrika met elkaar te maken? Samen met vele, vele andere projecten heeft politicoloog Maurits Groen zich er hard voor gemaakt. Met succes maakt hij de wereld mooier. In het Haarlemse kantoor van WakaWaka vertelt hij wat hij doet en waarom.
communicatiewetenschappenInmiddels zijn er meer dan 100.000 VU-alumni. Waar kwamen zij na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we zeswekelijks drie alumni die dezelfde opleiding deden. Deze keer: communicatiewetenschap. Dat ging gemakkelijk, want communicatiewetenschappers melden zich natuurlijk zelf aan!
Tom van der VelpenMuziekmarktplaats Gigstarter helpt organisatoren aan live muziek, en muzikanten aan een podium. Opgericht in 2012 trekt de site nu ruim 10.000 bezoekers per maand. VU-alumnus Tom van der Velpen is sinds de start verantwoordelijk voor de sales en marketing. Hij deelt zijn beste tips voor online ondernemers.
KoenPetersenEen van de weinige Nederlanders die niet verbaasd waren over de Amerikaanse verkiezingsuitslag is Operations Director bij Jacobs Douwe Egberts. Maar Koen Petersen had het voorspeld: Clinton de meeste stemmen, Trump de meeste kiesmannen en dus de winst. Duidelijk: de VU-alumnus politicologie en na een UvA-studie ook Amerikanist, heeft er verstand van. Als Amerika-watcher zat hij in de verkiezingsnacht live bij RTL Nieuws en schreef hij de boeken Einddoel Witte Huis en Showtime!.
wilmawestendorpVU-alumna Wilma Westendorp vraagt een recruiter en een social-return consultant – beiden ook VU-alumni – om advies. Ze heeft al zo veel geprobeerd. Wat kan ze als 55-plusser nog meer doen om weer passend werk te vinden?
Valérie HagenAl is ze sinds drie weken vrij, ze maakt nog steeds to-do-lijstjes. ‘Anders voel ik me onproductief.’ Valérie Hagen (26), alumna communicatiewetenschap, vliegt met haar vriend Lex naar Canada, om hun quarterlife crisis te bezweren. Eén heel belangrijk inzicht deed ze al voor vertrek op.
Kirsten van CaspelTony’s Chocolonely gaat voor een 100% slaafvrije chocoladewereld en gebruikt, naast hun Fairtrade-chocolade, zo veel mogelijk Fairtrade-gecertificeerde ingrediënten. Perfecte werkplek voor betrokken VU-alumni. Alumna Kirsten van Caspel is er social communicatiespecialist.
Cheryl KroezenCheryl Kroezen stond in 2004 in Advalvas met haar studentenkamer. Hoe woont de toenmalige studente politicologie twaalf jaar later? Ze verruilde Zaandam voor Amsterdam en woont met haar vriend en kinderen van 3 en bijna 1 in een koopappartement.
Rachel_VisscherOnderzoeksjournalist Rachel Visscher, die aan de VU de master Social & Cultural Anthropology deed, onderzocht in Italië vlak na de Arabische Lente de bootvluchtelingenproblematiek. Ze schreef de roman Hemels Land, over vier mensen die op de vlucht zijn.
Echtpaar Diemer-LindeboomHet echtpaar Evert en Fenna Diemer-Lindeboom is misschien wel het meest markante VU-stel uit de geschiedenis. Zij was de tweede vrouw die aan de VU promoveerde en een voorvechtster voor vrouwenrechten, hij richtte de communicatiewetenschap op aan de VU. 
 Matthijs-BoonMatthijs Boon stond in 2002 in Advalvas met zijn studentenkamer. Hoe woont de toenmalige student sociaal-culturele wetenschappen 14 jaar later? Hij verhuisde maar één keer: naar Utrecht. ‘We wonen in een schizofreen huis.’
Ilse-VisserNaast haar werk als eigenaar van een bloeiend recruitmentbureau, maakt Ilse Visser zich als vrijwilliger hard voor Microkrediet voor Moeders. 
Martijn-Van-BeekDe sleutel tot het loopbaansucces van Martijn van Beek, eindredacteur bij het NOS-journaal: ‘Het heeft mij heel erg geholpen dat ik al vroeg wist wat ik wilde: iets met radio of tv.’ Daarna maakte hij slimme keuzes en liet kwaliteit zien.
Sander-van-HoornWie het NOS-jounaal kijkt, kent hem: Sander van Hoorn houdt ons op de hoogte van de Syrische oorlog. Hij studeerde politicologie aan de VU, had bijbanen in de journalistiek en is avontuurlijk en vindingrijk. Uitstekende combi voor een correspondent. Vanuit Beiroet vertelt hij over zijn werk.
Hugo-von-MeijenfeldtEven is Hugo von Meijenfeldt over uit San Francisco, maar de tijd die hij op Nederlandse bodem doorbrengt, is schaars geworden. Niet dat hij Nederland een minder warm hart toedraagt dan vroeger. Dat kan ook niet als consul generaal. ‘Ik ben er niet voor de Amerikanen, al denken ze dat soms wel.’
Maurits-GroenAlumnus politicologie Maurits Groen is de nieuwe nummer één van de Duurzame 100 van Trouw. De jury beloont hem voor de ontwikkeling van zonnelampjes waarvan er inmiddels 200.000 zijn verspreid onder vluchtelingen, onder meer in Irak, Syrië, Soedan, Congo en de Gaza-strook. Groen verbindt met zijn lampjes duurzaamheid met noodhulp.
Wouter-BosGeboren in Vlaardingen en cum laude afgestudeerd. Oud-vicepremier en nu voorzitter van de raad van bestuur van VUmc. Wouter Bos vertelt over de zin en onzin van netwerken.