Hoe decentralisatie de kwaliteit van landbouwdiensten beïnvloedt in Tanzania

04-05-2017

15.45

Aula

Decentralization and the quality of public service delivery in Tanzania. A study of the delivery of agricultural extension services in Morogoro Municipality and Hai District Council

W.U. Lameck

prof.dr. L.W.J.C. Huberts, copromotor: dr. J.R. Hulst

Faculteit der Sociale Wetenschappen

Sociale wetenschappen

Promotie

Uit het promotieonderzoek van antropoloog Wilfred Lameck blijkt dat de plannen die door de gemeenteraad in Tanzania zijn vastgesteld niet de voorkeuren van de gemeenschap weerspiegelen en vooral zijn gericht op de nationale programma’s. Zo blijkt het administratieve systeem, wel gedecentraliseerd in naam, in feite veel centralistische elementen bevat, die de lokale zelfbeschikking verminderen. Daarnaast toont hij aan dat de lokale bestuurders en verkozen raadsleden wel alle verantwoordelijkheid dragen.

In 1999 is de verantwoordelijkheid voor de levering van landbouwdiensten aan boeren in Tanzania overgebracht van de centrale naar de lokale overheid. Lameck onderzocht de levering van deze diensten in twee lokale overheden in Tanzania, namelijk Morogoro Municipality en Hai District en trof ernstige fouten aan.

Volgens Lameck worden de diensten op een gestandaardiseerde en niet-kostenefficiënte manier aangeboden. De landbouwers die om ondersteuning vragen worden verwaarloosd en de aandacht wordt enkel gericht op betalende klanten. Lameck geeft aan dat er veel regelgeving aan de officieren zelf wordt overlaten en dat er slecht moraal heerst in de openbare diensten.

Meer informatie over dit proefschrift in PURE