Molukse integratiegeschiedenis aan wieg Nederlandse minderhedenbeleid

09-02-2018

Tjakalele bij volle maan

prof.dr. G.I.J. Steijlen

Faculteit der Sociale Wetenschappen

Sociale wetenschappen

Oratie

Na de dekolonisatie van Indonesië kwam in 1951 een groep Molukkers onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering naar Nederland. De Molukse integratiegeschiedenis heeft aan de wieg gestaan van het Nederlandse minderhedenbeleid, stelt Fridus Steijlen in zijn oratie.

Vorig jaar is Fridus Steijlen benoemd tot bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, ingesteld vanwege de stichting Moluks Historisch Museum. In zijn oratie legt hij uit hoe de Molukkers in de negentiende eeuw terecht kwamen in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en hoe zij in 1951 na de dekolonisatie van Indonesië naar Nederland kwamen. In Nederland vormden de Molukkers een gemeenschap met eigen instituties en ontwikkelden zij een eigen identiteit. Steijlen gaat ook in op de manier waarop Molukkers vorm bleven geven aan hun relatie met de Molukken.

Het verhaal van de Molukkers die in het KNIL dienden, is het meest bekend. Steijlen wil echter benadrukken dat de gemeenschap diverser is en dat het belangrijk is om daar in onderzoek aandacht aan te besteden. Daarnaast is het van belang om de geschiedenis van de Molukkers te vergelijken met andere groepen. Volgens Steijlen is het onderzoek relevant omdat de Molukse geschiedenis aan de oorsprong heeft gestaan van het Nederlandse minderhedenbeleid. Bovendien sluit het onderzoek aan bij actuele maatschappelijke discussies over diversiteit.