Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Tolereren van intolerantie?

13-02-18

Homo- en biseksuelen ervaren in Nederland nog steeds veel ongemak. Nederland staat bekend om haar tolerantie van homoseksualiteit. Tegelijkertijd blijft heteroseksualiteit wel de norm.

SAGE Research Methods

09-02-18

Now available: SAGE Research Methods

Lezingenreeks over Oorlog & Vrede in maart van start

06-02-18

IOVIS Centre for Peace and Conflict en VUvereniging nodigen je uit voor vier Oorlog & Vrede lezingen op donderdagmiddagen in Maart, April, Mei en Juni 2018. VU-wetenschappers delen hun kennis en inzichten op verschillende dimensies van vrede en oorlog. Samen verkennen zij de politieke besluiten om militaire missies in te zetten zoals in Afghanistan, Bosnië, Irak, Libië en Mali, en leren praktische vaardigheden voor conflictbemiddeling.

Bestuurswetenschapper Willem Trommel wordt eerste Instituut Gak Fellow bij NIAS

02-02-18

Willem Trommel is verkozen tot Instituut Gak Fellow bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Trommel zal zich gaan buigen over de toekomst van de verzorgingsstaat.

Molukse integratiegeschiedenis aan de wieg van het Nederlandse minderhedenbeleid

29-01-18

Na de dekolonisatie van Indonesië kwam in 1951 een groep Molukkers onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering naar Nederland. De Molukse geschiedenis heeft aan de oorsprong gestaan van het Nederlandse minderhedenbeleid, stelt Fridus Steijlen in zijn oratie.

ZonMW geeft subsidie aan LASA-onderzoekers van FSW

29-01-18

Het Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van de VU Amsterdam heeft een subsidie ontvangen van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Het onderzoeksteam kan zijn research naar sociaaleconomische gezondheidsverschillen voortzetten. LASA-onderzoeker Almar Kok geeft aan dat onderzoek zo waardevol is omdat het bijdraagt aan het toetsen van de bestaande theorieën over de hardnekkigheid van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Jaarlijkse Talma-lezing en bekendmaking winnaars FSW-prijzen

24-01-18

Afgelopen vrijdag 12 januari vond de jaarlijkse Talma-lezing plaats in de Agorazaal op de VU.

Symposium Saskia Keuzekamp: ‘Betrek sociale professionals als kennispartners bij kwalitatief onderzoek'

28-11-17

Op dinsdag 28 november werd het 10-jarig bestaan van Movisie gemarkeerd op de Vrije Universiteit Amsterdam met een middagsymposium over het belang van kwalitatief onderzoek in het sociaal domein.

Stichting Maatschappij en Veiligheid blijft VU-onderzoekers ondersteunen

28-11-17

De Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) heeft de lopende subsidie die is ingesteld in 2015 ten behoeve van het programma Politie, Openbare Orde en Veiligheid aan de VU verlengd voor tenminste 2018.

Lorraine Nencel ontvangt NWO-subsidie voor onderzoek naar ontwikkelingshulpsystemen in Kenya

24-11-17

Onderzoek naar de politieke rol van gemeenschapsorganisaties en ontwikkelingshulpsystemen in Nairobi, Kenya ontvangt een WOTRO Science for Global Development van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Start Expertiselab Jonge Mantelzorgers

23-11-17

Veel studenten hebben naast hun studie een mantelzorgtaak. Zij geven hulp aan een zieke naaste, waarbij veel wordt gevraagd van hun veerkracht. In het Expertiselab jonge mantelzorgers onder Amsterdamse studenten leggen we - door na te gaan wie zij zijn en welke ondersteuningsbehoefte zij hebben – de basis voor ondersteuning van mantelzorgende studenten. Deze studenten werken zelf mee aan het bedenken van mogelijke interventies.

Bloeddonor is vaak ook orgaandonor

21-11-17

Bijna 70 procent van de bloeddonors is geregistreerd orgaandonor. Onder de algemene bevolking in Nederland is slechts 25 procent geregistreerd orgaandonor. Onderzoekers van Sanquin en de Vrije Universiteit Amsterdam bestudeerden onder ruim 20.000 bloeddonors welke aspecten orgaandonorregistratie kunnen voorspellen.

Culturele Antropologie beste Antropologie-opleiding in Keuzegids Universiteiten 2018

15-11-17

De bacheloropleiding Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie is door de Keuzegids Universiteiten 2018 verkozen tot de beste opleiding binnen haar studiegebied.

Turken in Nederland of Turkse Nederlanders?

14-11-17

Jongeren met een Turkse achtergrond lijken over het algemeen steeds meer op de eigen identiteit gericht te zijn. De laatste maanden komt vanuit de verschillende Turkse groepen de vraag: “Hoe zien wij zelf onze toekomst in Nederland”. In hoeverre willen wij ons laten beïnvloeden door wat er in Turkije gebeurt? Hoe zien wij als tweede en derde generatie de toekomst van onze kinderen voor ons? Woensdagavond 22 november vindt hier over een discussie plaats in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam.

FSW-studente wint Joep Munnichs Scriptieprijs

09-11-17

Femmy Bijnsdorp heeft de Joep Munnichs Scriptieprijs van 2017 gewonnen met haar onderzoek naar de invloed van werk, mantelzorg en eventueel vrijwilligerswerk op de psychologische gezondheid van jonge ouderen.