Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

FSW-promovendus aan de slag met NWO-financiering Onderzoekstalent

24-05-17

Het promotieonderzoek van Nadia bij de Vaate is uitgekozen om dit te verrichten met NWO-financiering uit het programma ‘Onderzoekstalent’.

Geven in Nederland

25-04-17

Nederland gaf in 2015 in totaal ruim €5,7 miljard euro aan goede doelen. Het totaalbedrag is de optelsom van de geschatte giften van huishoudens, nalatenschappen, fondsen, bedrijven en kansspelen. Alle partijen gaven in 2015 meer dan in 2013.

VU-onderzoek naar leiderschapstraject voor verzorgenden in de thuiszorg

28-03-17

Marieke van Wieringen, Bianca Beersma, Henk Nies en Peter Groenewegen (Organisatiewetenschappen) ontvangen van ZonMw een subsidie om een leiderschapstraject voor verzorgenden in de wijk te monitoren.

Samen terug- en vooruitblikken op ISR-projecten

28-03-17

Benieuwd naar de onderzoeksprojecten die de ISR call 2016 heeft opgeleverd en welke projecten binnenkort van start gaan?

ERC Advanced Grant voor VU-socioloog Maurice Crul voor onderzoek ‘BAM’

27-03-17

Maurice Crul, hoogleraar Onderwijs en Diversiteit, houder van de ECHO-leerstoel, ontving deze week de prestigieuze European Research Council Advanced Grant.

Martijn Huisman benoemd tot hoogleraar Epidemiologie van de veroudering

23-03-17

Martijn zijn benoeming is met terugwerkende kracht per 1 februari 2017 ingegaan. De leerstoel is ingebed in de afdeling Sociologie en de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek van het VUmc.

Anil Ramdas Essayprijs: lovende woorden voor VU-wetenschappers Martijn Stronks en Sinan Çankaya

20-03-17

Sinan Çankaya (Faculteit der Sociale wetenschappen, Bestuurswetenschap en Politicologie) en jurist en filosoof Martijn Stronks (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) hadden bíjna de Anil Ramdas essayprijs gewonnen.

Kiezers eenkenniger bij lijsttrekkers dan bij partijstandpunten

23-02-17

Zonder inhoudelijk debat gaan partijen met één onderwerp winnen.

Integriteitsindex 2016: politieke partijen langs de meetlat

23-02-17

VVD was ook in 2016 koploper in integriteitsschendingen. Dat zei Leo Huberts, hoogleraar Bestuurskunde (Vrije Universiteit Amsterdam), op 22 februari 2017 bij EenVandaag.

FSW lanceert interdisciplinair bachelorprogramma

21-02-17

In het nieuwe bachelorprogramma van FSW wordt een nieuwe generatie sociaal-wetenschappers opgeleid die wicked problems analyseert én aanpakt.

VU start onderzoeksprogramma voor gelijke kansen in onderwijs

15-02-17

VU, Ministerie van OCW en MBO College West, Munduscollege en El Kadisia bundelen krachten voor gelijke kansen.

Werken binnen of buiten de wetenschap: welk gras is groener?

13-02-17

De kloof tussen de universiteit en het bedrijfsleven blijkt voor gepromoveerden kleiner dan verwacht, blijkt uit onderzoek naar wetenschappelijke loopbanen buiten de wetenschap. Het onderzoek van Inge van der Weijden (Universiteit Leiden), Christine Teelken (Vrije Universiteit Amsterdam) en Marian Thunnissen (Fontys HRM en Psychologie) brengt een aantal diepgewortelde veronderstellingen aan het wankelen.

Veerkracht vergroten met sociale media

18-01-17

Vrijdag 13 januari 2017 vond de jaarlijkse Talmalezing plaats. Peter Kerkhof ging in de lezing ‘Societal resilience and social media’ in op de mogelijkheden die sociale media bieden voor veerkracht. “Ondermijnen sociale media resilience?”

Anthonie Drenth, Maaike Matelski en Jeroen Wolbers winnaars Onderzoeksprijzen 2016

16-01-17

Johannes van der Zouwen Masterthesisprijs voor Anthonie Drenth; Maaike Matelski en Jeroen Wolbers schreven beiden beste proefschrift.

Samen reflecteren op de (nood)opvang van asielzoekers '15-'16

02-12-16

Op maandag 28 november presenteerden het Institute for Societal Resilience (ISR) van de VU samen met de Expertise-unit Sociale Stabiliteit van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hun gezamenlijke reflectie op de veerkracht van gemeenten ten tijden van de noodopvang voor asielzoekers.