Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Fridus Steijlen benoemd tot bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur

25-07-17

Fridus Steijlen is per 1 juni benoemd tot bijzonder hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, ingesteld vanwege de stichting Moluks Historisch Museum. Tot op heden deed hij onderzoek naar, onder andere, de Molukse geschiedenis, Indische organisaties, de dekolonisatie en het dagelijkse leven in contemporain Indonesië aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.

Vier FSW-projecten ontvangen NWA-financiering

20-07-17

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft financiering toegekend aan de aanvragen voor, onder andere, vier voorstellen van FSW-onderzoekers als onderdeel van de route: ‘Veerkrachtige en Zinvolle Samenlevingen’. De voorstellen ontvangen een deel van de financiering van het Startimpuls Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Lancering van de Refugee Academy

18-07-17

15 juni vond op de VU de startbijeenkomst Refugee Academy plaats. Onder deze noemer willen de oprichters een academische werkplaats ontwikkelen waarin zij diverse stakeholders bij elkaar brengen om verbinding tussen onderzoekers en maatschappelijke partners rondom vluchtelingenproblematiek sterker te maken.

Onderzoek communicatiewetenschap VU scoort hoog op wereldwijde ranking

06-07-17

Communicatiewetenschap aan de VU gooit wereldwijd hoge ogen. Van de universiteiten van buiten de VS staat de VU wereldwijd tweede. In de internationale Shanghai Ranking voor communicatiewetenschappelijk onderzoek staat de VU op de 16e plaats.

PhD-talent FSW ontvangt NWO-Promotiebeurs voor leraren

06-07-17

Op 27 juni is bekend gemaakt dat part-time PhD-kandidaat Matthijs Smakman de Promotiebeurs voor leraren van NWO zal ontvangen per september. Hij zal zijn tijd bij de VU wijden aan onderzoek naar robots in het onderwijs. Smakman is momenteel docent bij de Hogeschool Utrecht (HU) en zal begeleid worden door promotor hoogleraar mediapsychologie Elly Konijn. Hij zal aangesloten blijven bij de HU en daarnaast deeltijds zijn PhD-project vervullen bij de VU.

Hanneke Reuling benoemd tot lid College van Bestuur HVA

23-06-17

Hanneke Reuling treedt per 1 oktober 2017 toe tot het College van Bestuur (CvB) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Gezocht: student-leden voor Opleidingscommissies FSW 2017-2018

16-06-17

Vind jij het leuk om gevraagd en ongevraagd advies te geven en zo de kwaliteit van jouw opleiding te verbeteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

NSE-resultaten voor FSW bekend

15-06-17

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE), mogelijk gemaakt door Studiekeuze123, zijn bekend gemaakt. Het primaire doel van de NSE is niet het meten van de onderwijskwaliteit maar het meten van de tevredenheid van studenten. De NSE-resultaten geven waardevolle informatie over dat wat studenten als goed ervaren binnen de opleiding, maar ook welke onderwerpen verbeterd zouden kunnen worden.

Twee FSW-onderzoekers ontvangen Vidi-beurs

30-05-17

Dinsdag 20 mei is bekend gemaakt dat Christian Burgers en Dimitris Dalakoglou een Vidi-beurs van de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben ontvangen. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. “Het is geweldig dat ik de komende vijf jaar mijn Vidi-onderzoek mag gaan uitvoeren”, aldus Burgers.

Barbara Vis benoemd tot lid SWR

29-05-17

Barbara Vis (Bestuurswetenschap en Politicologie) is per 1 mei benoemd tot lid van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR) van de KNAW.

FSW-promovendus aan de slag met NWO-financiering Onderzoekstalent

24-05-17

Het promotieonderzoek van Nadia bij de Vaate is uitgekozen om dit te verrichten met NWO-financiering uit het programma ‘Onderzoekstalent’.

Geven in Nederland

25-04-17

Nederland gaf in 2015 in totaal ruim €5,7 miljard euro aan goede doelen. Het totaalbedrag is de optelsom van de geschatte giften van huishoudens, nalatenschappen, fondsen, bedrijven en kansspelen. Alle partijen gaven in 2015 meer dan in 2013.

VU-onderzoek naar leiderschapstraject voor verzorgenden in de thuiszorg

28-03-17

Marieke van Wieringen, Bianca Beersma, Henk Nies en Peter Groenewegen (Organisatiewetenschappen) ontvangen van ZonMw een subsidie om een leiderschapstraject voor verzorgenden in de wijk te monitoren.

Samen terug- en vooruitblikken op ISR-projecten

28-03-17

Benieuwd naar de onderzoeksprojecten die de ISR call 2016 heeft opgeleverd en welke projecten binnenkort van start gaan?

ERC Advanced Grant voor VU-socioloog Maurice Crul voor onderzoek ‘BAM’

27-03-17

Maurice Crul, hoogleraar Onderwijs en Diversiteit, houder van de ECHO-leerstoel, ontving deze week de prestigieuze European Research Council Advanced Grant.