Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Genomineerden FSW-onderzoeksprijzen zijn bekend

14-12-18

De kwaliteit van de dissertaties en masterthesissen was ook in 2018 weer hoog, maar vier proefschriften en zeven scripties vielen extra op. De auteurs hiervan maken kans op een van de facultaire onderzoeksprijzen.

VU en Deloitte werken samen in doorontwikkeling zorgrobot Alice

07-12-18

Binnen de VU richten de activiteiten zich met name op het gebied van fundamenteel en toegepast onderzoek in sociale robotica. Studenten kunnen per september een cross-disciplinaire master track 'Socially Aware Robotics' volgen.

Faculteiten Sociale Wetenschappen slaan handen ineen bij ethische toetsing

23-11-18

De decanen van de faculteiten in de Sociale- en Gedragswetenschappen in Nederland ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van de ethische toetsing van onderzoek.

Twee FSW-bacheloropleidingen behoren tot de beste binnen hun discipline

15-11-18

Philosophy, Politics and Economics (PPE) is door de Keuzegids Universiteiten 2019 verkozen tot Topopleiding. Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie is de beste bacheloropleiding binnen haar studiegebied.

Symposium understanding varieties of European populism

09-11-18

Wat is de kern van populisme? Wie kunnen we als populisten aanduiden in de 20e en 21e eeuw? En aan de hand van welke methode kunnen populisten en populisme het best worden onderzocht?

Publiekscollege: Rule of law/Rule of men in Europe

05-11-18

Breken leiders als Viktor Orbán de rechtsstaat af door in hun land het vrije woord en mensenrechten in te perken? Hoe kan Europa zich beschermen tegen de opmars van autoritair leiderschap? In een publiekscollege op woensdag 21 november gaat Europarlementariër Judith Sargentini in op de knelpunten die de rechtsstaat in Europa momenteel ervaart.

Ineke Maas wint Significant Scholarship Award 2018

29-10-18

Ineke Maas en Marco van Leeuwen hebben de Significant Scholarship Award 2018 van het ISA Research Committee 28 on Social Stratification and Mobility gewonnen.

ORA voor Jacquelien van Stekelenburg

29-10-18

Jacquelien van Stekelenburg heeft een ORA gehonoreerd gekregen voor haar project MOBILISE.

Trump is zelf de ultieme trol

23-10-18

Docent Persuasieve communicatie bij Communicatiewetenschap Ivar Vermeulen doet veel onderzoek naar effecten van onbetrouwbare informatie, waaronder nepnieuws. Hij verdiept zich in hoe we naar onbetrouwbare social mediaberichten kijken en waarom we bepaalde leugens wel of niet geloven. Onder andere aan de hand ’s werelds meest omstreden persoon in de discussie over ’Fake News’, Donald Trump, proberen we te achterhalen wat dit fenomeen precies inhoudt en hoe we hier tegen in kunnen gaan.

Top 5 'Niet-te-missen' op de eerste bachelordag van het seizoen

12-10-18

Uitvogelen welke studie het beste bij jou past, misschien wel voor het eerst rondlopen op een universiteit of te weten komen wat de campus nog meer te bieden heeft naast collegebanken? Een eerste Bachelordag kan best overweldigend zijn.

ORA voor Marjolein Broese van Groenou

12-10-18

Marjolein Broese van Groenou heeft samen met 14 andere Nederlandse onderzoekers financiering ontvangen voor samenwerkingsprojecten in Europa en Japan.

Farewell event Barbara Vis – Panel on ‘Politicians, blame avoidance and European integration’

09-10-18

On Friday 2 November at 15h30, the VU Department of Political Science and Public Administration hosts a panel on ‘Politicians, blame avoidance and European integration’.

Yarin Eski accepted at Amsterdam Young Academy

28-09-18

Yarin Eski, postdoctoral researcher at the Knowledge Hub Security and Social Resilience (KVV), has been accepted as one of the very first members of the Amsterdam Young Academy (AYA). The members of the founding board described Eski as ‘very inspiring’.

Dr. Bastiaan van Apeldoorn benoemd tot hoogleraar Mondiale Politieke Economie en Geopolitiek

21-09-18

Met ingang van 1 oktober 2018 is dr. Bastiaan van Apeldoorn (1970) benoemd tot hoogleraar Mondiale Politieke Economie en Geopolitiek aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In deze leerstoel zal Van Apeldoorn zich met name richten op onderzoek naar de toekomst van de liberale wereldorde die de Verenigde Staten heeft neergezet na afloop van de Tweede Wereldoorlog.

Weekend van de Wetenschap op de VU: VIP-tour

14-09-18

Word vrienden met een robot, verhoor een verdachte of smelt een steen. Geef je snel op en ga mee op de exclusieve VIP-tour op de VU in het weekend van de Wetenschap.