Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

Donderdag 13 juni geen spreekuur studieadviseurs

11-06-19

Aankomende donderdag 13 juni komt het spreekuur (inloop en telefonisch) van de studieadviseurs te vervallen in verband met een studiedag.

Kiezers zijn helemaal niet zo boos op de EU als politieke partijen suggereren

21-05-19

Bijna alle politieke partijen spelen in hun campagnes voor de Europese parlementsverkiezingen in op de boosheid van kiezers. Maar die zijn helemaal niet zo boos op de EU als partijen suggereren, zo stelt hoogleraar communicatiewetenschap Jan Kleinnijenhuis.

Inburgeren moet beter afgestemd worden op nieuwkomers

10-05-19

Inburgeren moet beter afgestemd worden op nieuwkomers. Dat is één van de aanbevelingen die onderzoeker Nikki Scholten doet aan de Nationale Ombudsman om het inburgeringsbeleid in Nederland te verbeteren.

Huidig inburgeringsbeleid faalt

06-05-19

'Wetenschappelijk onderzoek naar welk integratiebeleid werkt bestaat niet'

“Exploring societal resilience: big problems, big concepts, big solutions?”

23-04-19

The Institute for Societal Resilience (ISR) will host the international colloquium: “Exploring societal resilience: big problems, big concepts, big solutions?” in May. The colloquium is endorsed by the Aurora Network of Universities and will be held at the Vrije Universiteit Amsterdam on the 9th and 10th of May, from 9 am to 6 pm.

Abraham Kuyper Lezing met Annelies Verbeke

12-04-19

Taalliefhebbers aller landen verenigt u! De diversiteit van onze boekenkasten staat onder druk, waarschuwt de Vlaamse auteur Annelies Verbeke en dit jaar de Vrije Schrijver van de VU. Zij houdt dit jaar op 21 mei de Abraham Kuyper Lezing: ‘De taal van de wereld’.

10-04-19

Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat het kopen van seks strafbaar moet worden. Dat blijkt uit een onderzoek van VU-masterstudenten Communicatiewetenschappen in samenwerking met de organisatie Exxpose, een jongerenbeweging die het kopen van seks in Nederland strafbaar wil stellen.

Onderzoek over arbeidsparticipatie van jongeren met een beperking gebundeld

10-04-19

Gemeenten kunnen vanaf vandaag een beter passend beleid maken voor gehandicapte jongeren die extra hulp nodig hebben op de arbeidsmarkt. In het belang van de gemeenten ontwikkelde de VU- samen met tien andere organisaties- een zogenaamd ‘onderzoekscahier’, een digitaal naslagwerk waar alle onderzoeken naar arbeidsparticipatie van jongeren met een beperking zijn gebundeld.

‘Ruim 50% van de Nederlanders veroudert behoorlijk 'succesvol’

08-04-19

De kans om in Nederland succesvol oud te worden is bovengemiddeld. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschapper Almar Kok. Kok volgde over een periode van 16 jaar een grote groep 55-plussers in hun verouderingsproces.

Jacquelien van Stekelenburg geeft college over Opstand

04-04-19

Hoogleraar Sociale Verandering en Conflict Jacquelien van Stekelenburg geeft college aan de Universiteit van Nederland. Samen met vier andere wetenschappers zoomt ze in op het thema ‘In opstand’.

Politici pas op: politieke metaforen kunnen in uw nadeel werken

01-04-19

‘Stop de tsunami van Islamisering’, een veelgebruikte uitspraak van Geert Wilders om zijn standpunten rondom immigratie met beeldspraak duidelijk te maken. Wilders is niet de enige, want figuratieve taal is een populair middel onder politici.

Wethouders Moorman en Kukenheim op de VU om te praten over kansenongelijkheid op scholen

20-03-19

Maandagmiddag 18 maart bezochten wethouders Marjolein Moorman en Simone Kukenheim de VU in het kader van een werkbezoek om de samenwerking tussen de VU en de gemeente Amsterdam te intensiveren.

Antropologie zet zich in voor vrouwelijke fabrieksarbeiders in de Bengaalse kledingindustrie

13-03-19

De afdeling Sociale en Culturele Antropologie heeft in samenwerking met het Centrum voor Internationale Samenwerking van de VU en het directoraat-generaal Gezinsplanning van het ministerie van Volksgezondheid en Gezinszorg officieel hun project "STITCH” gelanceerd.

FSW-onderzoeker ontvangt 50.000,- voor de strijd tegen eenzame ouderen

12-03-19

FSW-onderzoeker Tamara Bouwman heeft donderdag 7 maart na een intensieve publiekscampagne voor de Medische Inspirator Prijs de tweede prijs van 50.000euro ontvangen voor haar project ‘De online Vriendschapscursus’.

Samenwerking FMR en VU om doorstroom masters te bevorderen

12-03-19

FMR heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) van de Vrije Universiteit, om de doorstroom van bachelorstudenten naar diverse masteropleidingen aan de VU te bevorderen.