Nieuws & Agenda

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nieuwsoverzicht

Bekijk hier alle nieuwsberichten van FSW. U kunt gebruik maken van zoektermen of een datumbereik aangeven.

FSW-promovenda wint Praemium Erasmianum Dissertatieprijs

17-04-18

Promovenda Maaike Matelski heeft met haar proefschrift ‘Constructing civil society in Myanmar: Struggles for local change and global recognition’ de Praemium Easmianum dissertatieprijs gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan maximaal vijf onderzoekers in de Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen en Rechtsgeleerdheid, die een proefschrift hebben afgeleverd van bijzonder hoge kwaliteit. ‘Ik ben blij dat ik op deze manier antropologisch onderzoek én de situatie in Myanmar een beetje op de kaart kan zetten’, aldus Matelski.

Politicologe Catherine de Vries valt dubbel in de prijzen

28-03-18

Catherine de Vries heeft de NWO Westerdijk Talentimpuls én de VU Starterspremie ontvangen. Hiermee kan zij haar onderzoek naar de opkomst van euroscepsis en eurosceptische partijen en de gevolgen voor de toekomst van Europa hiervan voortzetten.

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus in gesprek met VU-studenten

15-03-18

Maandag 19 maart gaat minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus op de VU in gesprek met studenten over "Een kijk op (lokale) veiligheid" . VU-student van het jaar Eva de Jong zal hem onderwerpen aan de vragen van studenten. Na afloop is er de mogelijkheid om met de minister in gesprek te gaan tijdens een afsluitende borrel.

Culture, Organization and Management is ‘topopleiding’

08-03-18

De master Culture, Organization and Management krijgt in de Keuzegids Masters 2018 het predicaat ‘topopleiding’.

Onze man in China

06-03-18

Vanaf 15 januari 2018 is communicatiewetenschapper Johan Hoorn aangesteld als docent aan de Polytechnische Universiteit Hong Kong. Enkele maanden geleden won hij nog de FSW-onderzoeksprijs voor aansprekend, veelbelovend en originele onderzoeksprestaties op het gebied van sociale wetenschappen en robots. Een goeie zes weken na zijn aantreden ging de faculteit eens kijken hoe het Hoorn bevalt in China.

Halleh Ghorashi wint prestigieuze Vici

23-02-18

Sociologe en antropologe Halleh Ghorashi heeft de prestigieuze Vici-beurs toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek voor haar onderzoek naar welke bijdrage de sociale wetenschappen hebben aan het realiseren van het democratische ideaal van inclusie van vluchtelingen. In totaal hebben vijf VU-wetenschappers een Vici gewonnen van verschillende faculteiten.

Hoe het online leven jongeren beïnvloedt

21-02-18

Jongeren besteden heel veel van hun tijd online. Toch weten we nog weinig over hoe dit intensieve (sociale) mediagebruik hun ontwikkeling beïnvloedt. VU-hoogleraar mediapsychologie Elly Konijn beschrijft samen met hersenonderzoeker en Spinozapremie-winnares Eveline Crone van de Universiteit Leiden in een publicatie in Nature Communications wat de wetenschap al aan bruikbare informatie heeft opgeleverd en wat voor dringende vragen blijven liggen.

Tolereren van intolerantie?

13-02-18

Homo- en biseksuelen ervaren in Nederland nog steeds veel ongemak. Nederland staat bekend om haar tolerantie van homoseksualiteit. Tegelijkertijd blijft heteroseksualiteit wel de norm.

SAGE Research Methods

09-02-18

Now available: SAGE Research Methods

Lezingenreeks over Oorlog & Vrede in maart van start

06-02-18

IOVIS Centre for Peace and Conflict en VUvereniging nodigen je uit voor vier Oorlog & Vrede lezingen op donderdagmiddagen in Maart, April, Mei en Juni 2018. VU-wetenschappers delen hun kennis en inzichten op verschillende dimensies van vrede en oorlog. Samen verkennen zij de politieke besluiten om militaire missies in te zetten zoals in Afghanistan, Bosnië, Irak, Libië en Mali, en leren praktische vaardigheden voor conflictbemiddeling.

Bestuurswetenschapper Willem Trommel wordt eerste Instituut Gak Fellow bij NIAS

02-02-18

Willem Trommel is verkozen tot Instituut Gak Fellow bij het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW). Trommel zal zich gaan buigen over de toekomst van de verzorgingsstaat.

Molukse integratiegeschiedenis aan de wieg van het Nederlandse minderhedenbeleid

29-01-18

Na de dekolonisatie van Indonesië kwam in 1951 een groep Molukkers onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse regering naar Nederland. De Molukse geschiedenis heeft aan de oorsprong gestaan van het Nederlandse minderhedenbeleid, stelt Fridus Steijlen in zijn oratie.

ZonMW geeft subsidie aan LASA-onderzoekers van FSW

29-01-18

Het Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) van de VU Amsterdam heeft een subsidie ontvangen van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). Het onderzoeksteam kan zijn research naar sociaaleconomische gezondheidsverschillen voortzetten. LASA-onderzoeker Almar Kok geeft aan dat onderzoek zo waardevol is omdat het bijdraagt aan het toetsen van de bestaande theorieën over de hardnekkigheid van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Jaarlijkse Talma-lezing en bekendmaking winnaars FSW-prijzen

24-01-18

Afgelopen vrijdag 12 januari vond de jaarlijkse Talma-lezing plaats in de Agorazaal op de VU.

Symposium Saskia Keuzekamp: ‘Betrek sociale professionals als kennispartners bij kwalitatief onderzoek'

28-11-17

Op dinsdag 28 november werd het 10-jarig bestaan van Movisie gemarkeerd op de Vrije Universiteit Amsterdam met een middagsymposium over het belang van kwalitatief onderzoek in het sociaal domein.