FSW onderzoeksprijzen voor uiteenlopend onderzoek

Gebruik van thuiszorg door ouderen, participatie van jonge asielzoekers in Nederland, ontwikkelingen van internationale netwerken in de olie- en gasindustrie en het effect van stijlmiddelen in de media: dit jaar gingen de FSW onderzoeksprijzen naar uiteenlopende onderzoeken. Een socioloog, antropoloog, politicoloog én commicatiewetenschapper viel in de prijzen.

13-01-2014 | 13:45

Prijswinnaars onderzoeksprijzen

Beste scriptie
Dit jaar kregen niet één maar twee genomineerden de FSW Johannes van der Zouwen masterthesisprijs voor de beste masterthesis op het gebied van sociaalwetenschappelijk onderzoek. De gelukkige winnaars zijn: Moos Pozzo en Joukje Swinkels.

Uit het juryrapport:
'Zowel Joukje als Moos hebben binnen de voor hen vigerende wetenschapsopvatting een zeer zorgvuldig uitgevoerde masterthesis geschreven. Joukje vanuit de positivistische wetenschapsbeoefening van de kwantitatief empirische sociologie en Moos vanuit het emisch perspectief van de culturele antropologie. De jury is van mening dat ze binnen die twee tradities op een gelijkwaardig hoog niveau geëindigd zijn. Een keus maken voor een van beide theses zou neerkomen op een voorkeur voor een van beide vormen van wetenschapsopvatting; het is wat ons betreft appels met peren vergelijken.'

Beste proefschrift
De winnaar van de FSW Dissertatieprijs is Naná de Graaff. Zij promoveerde op 18 oktober 2013 op haar proefschrift ‘Towards a Hybrid Global Energy Order. State-owned oil companies, corporate elite networks and governance. IN haar proefschritft toont Naná de Graaff aan dat de internationale expansie van niet-westerse staatsoliemaatschappijen gepaard gaat met toenemende samenwerking met andere oliebedrijven in de olie- en gasindustrie, óók met de Westerse internationale oliemaatschappijen zoals Shell en ExxonMobil. Dat leidt tot een toenemende integratie van deze nieuwe spelers op de internationale energiemarkt.

Kort samengevat zei de jury: 'Een proefschrift van uitnemende kwaliteit en het beste dat naar ons oordeel afgelopen jaar in onze faculteit is verdedigd.'

Meest aansprekende, veelbelovende en originele onderzoek
Christian Burgers mocht de FSW Onderzoeksprijs in ontvangst nemen. De commissie voor de FSW Onderzoeksprijs 2013-2014 ziet in Christian Burgers een veelbelovend onderzoeker.

Uit het juryrapport:
Christian Burgers heeft de afgelopen jaren indrukwekkende onderzoeksprestaties geleverd. Hij heeft meerdere artikelen gepubliceerd en hoofdstukken geschreven in toptijdschriften. Hij sleepte in 2013 een VENI beurs binnen.

Lees de juryrapporten:

• FSW Johannes van der Zouwen Masterthesisprijs
  • FSW Dissertatieprijs
  • FSW Onderzoeksprijs

Talmalezing
De prijzen werden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Talmalezing, welke dit jaar in het teken stond van de Participatiesamenleving. Ook werd er afscheid genomen van decaan Anton Hemerijck. De Talmalezing is in de loop van deze week als PDF te downloaden.

Lees ook het niewusbericht Sociale Wetenschappen wil miljoen euro terug op de website van Ad Valvas