Irene Stengs benoemd tot bijzonder hoogleraar Antropologie

Irene Stengs is per 1 september benoemd als bijzonder hoogleraar Antropologie van ritueel en populaire cultuur aan de faculteit Sociale wetenschappen. Stengs is sinds 2002 verbonden aan het Meertens Instituut, in de laatste jaren als senior-onderzoeker en voorzitter van de Onderzoeksraad.

06-09-2017 | 13:00

Stengs doet onderzoek in Nederland en Thailand. Zij verdiept zich in hedendaagse herdenkingsrituelen, bijvoorbeeld rondom André Hazes, Theo van Gogh, de Schipholramp, de MH17-ramp, en bermmonumenten. Daarnaast kijkt zij naar processen van erfgoedvorming, waaronder bijvoorbeeld de musealisering van herdenkingsmateriaal zoals bij de Anne Frankboom. Ook onderzoekt zij de alledaagse aanwezigheid van beroemdheden als André Rieu en Roy Donders. Haar Thaise onderzoek richt zich vooral op de verering van de monarchie, en de rol van beeldcultuur hierin.

In haar werk heeft de verwevenheid van rituelen, media en populaire cultuur altijd centraal gestaan. Stengs is vooral geïnteresseerd in de cultuur van het dagelijks leven en de samenhang hiervan met bredere maatschappelijke kwesties en ontwikkelingen. In de door diversiteit gekenmerkte Nederlandse samenleving komen kwesties vaak tot uitdrukking via publieke rituelen, zoals bij massale rouwbetuigingen na de dood van helden, of in de discussies rond religieuze feestdagen en het Sinterklaasfeest.

Lees meer over Irene Stengs op de website van het Meertens Instituut