FSW-wetenschapper wint Peter Baehr Prijs

Younes Saramifar, sociaal-cultureel antropoloog aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen heeft de Peter Baehr Prijs 2017 gewonnen. Zijn voorstel voor een promotieonderzoek naar de verdrijving van de etnische groep Shia uit Irak werd met enthousiasme ontvangen door de jury.

07-11-2017 | 14:01

Winnaar Younes is opgegroeid in Iran en behaalde zijn doctoraat in Sociale en culturele antropologie in Delhi, India. Hij kwam in Nederland terecht als onderzoeker en docent en in samenwerking met het Universitair Asiel Fonds (UAF) ontstond de mogelijkheid om zijn werk voort te zetten aan de VU in Amsterdam.

Het promotieonderzoek van Younes richt zich op een etnische groep van Shia's uit Irak die onder Saddam Hussein verdreven werd naar Syrië. Na de val van Saddam Hussein, en vooral tijdens de burgeroorlog in Syrië, keerde een klein aantal terug naar Irak. Deze mensen noemen zichzelf Suraqi (Sur van Syria en raqi van Iraq) en hebben, net als veel vluchtelingen, een hybride identiteit. Volgens juryvoorzitter Meindert Fennema is er unaniem gekozen voor het onderzoek van Younes.

Peter Baehr Prijs
De Peter Baehr Prijs wordt uitgereikt door Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en is ingesteld ter bevordering van onderzoek op het gebied van mensenrechten, vluchtelingen en buitenlands beleid. Eerste- en tweedegeneratie vluchtelingen in Nederland konden een voorstel indienen, net als wetenschappers die hun land moesten verlaten om hun werkzaamheden te kunnen voortzetten. Vijf kandidaten dienden dit jaar een voorstel in.