FSW-promovenda wint Praemium Erasmianum Dissertatieprijs

Promovenda Maaike Matelski heeft met haar proefschrift ‘Constructing civil society in Myanmar: Struggles for local change and global recognition’ de Praemium Easmianum dissertatieprijs gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan maximaal vijf onderzoekers in de Geesteswetenschappen, Sociale Wetenschappen en Rechtsgeleerdheid, die een proefschrift hebben afgeleverd van bijzonder hoge kwaliteit. ‘Ik ben blij dat ik op deze manier antropologisch onderzoek én de situatie in Myanmar een beetje op de kaart kan zetten’, aldus Matelski.

17-04-2018 | 12:00

In haar prijswinnende proefschrift onderzoekt Matelski hoe het maatschappelijk middenveld in Myanmar zich na vijftig jaar militaire dictatuur ontwikkelde. In 2010 vonden er na lange tijd weer verkiezingen plaats, waarna een quasi-burgerregering aan de macht kwam. In de tussenliggende periode en nu is het land enorm veranderd: er is meer vrijheid, maar er zijn ook nieuwe problemen ontstaan. De actuele situatie in Myanmar, met een burgeroorlog in diverse regio’s en de massaal verdreven Rohingya bevolking, kan volgens Matelski gezien worden als een voortzetting van oude patronen. Sinds het einde van de dictatuur zijn de gedragingen van het leger niet wezenlijk veranderd. Wel is er op politiek niveau meer internationale inmenging.

Om de hoek bij de VU

Maaike Matelski verdedigde haar proefschrift al in september 2016. Nadat zij begin 2017 werd zij één van de  de facultaire dissertatieprijzen van de VU won, stelde de faculteit  voor haar proefschrift in te dienen voor de dissertatieprijs van Stichting Praemium Erasmianum. Hun kantoor is om de hoek bij de VU, dus heeft Matelski  zelf de boeken afgegeven. ‘Zij stuurden me begin deze maand een mail waarin stond dat ik tot de winnaars behoorde. Ik ben enorm vereerd dat mijn proefschrift een breed publiek aanspreekt.’

Praemium Easmianum Dissertatieprijs

Stichting Praemium Erasmianum is in 1958 opgericht door Prins Bernhard en is als culturele instelling  actief op het gebied van de Geesteswetenschappen, de Sociale Wetenschappen en de kunsten. Sinds 1988 verleent de Stichting  jaarlijks maximaal vijf dissertatieprijzen  aan jonge onderzoekers in de Geesteswetenschappen en de Sociale Wetenschappen die een proefschrift van bijzonder hoge kwaliteit hebben verdedigd aan een Nederlandse universiteit. De dissertatieprijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro en een oorkonde. Tijdens de prijsuitreiking bij de KNAW op woensdag 16 mei houdt Matelski, samen met de andere winnaars, een presentatie  over haar onderzoek.