VU en Postcode Loterij stellen leerstoel ‘Maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen’ in

De Vrije Universiteit Amsterdam stelt een leerstoel in voor onderzoek naar de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen. De Nationale Postcode Loterij financiert deze leerstoel, die op basis van wetenschappelijk onderzoek een bijdrage zal leveren aan het vergroten van inzicht in de maatschappelijke betekenis van goededoelenloterijen. De procedure voor de invulling van de leerstoel gaat binnenkort van start.

21-06-2018 | 16:30

Sinds begin jaren ’90 is de maatschappelijke betekenis van Nederlandse goededoelenloterijen aanzienlijk toegenomen. Met de groei van de omzet zijn de financiële bijdragen van de goededoelenloterijen aan maatschappelijke organisaties evenredig gestegen. Daarmee dragen deze loterijen sterk bij aan de veerkracht van onze samenleving. De bekendste Nederlandse goededoelenloterijen zijn de Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij (samen: de Goede Doelen Loterijen). Dankzij de miljoenen deelnemers schonken deze loterijen meer dan 490 miljoen euro aan goededoelenorganisaties in 2017.

Hoe dragen loterijen bij aan de versterking van de civil society?
De substantiële bijdragen uit de opbrengst van goededoelenloterijen stellen maatschappelijke organisaties in staat de veerkracht van de samenleving te versterken. Het aantal organisaties dat jaarlijks op een bijdrage kan rekenen van een van de loterijen is sterk gegroeid de afgelopen jaren. In tijden van overheidsbezuinigingen neemt het belang van deze vrij besteedbare bijdragen toe. De goededoelenloterijen hebben hiermee een bijzondere verantwoordelijkheid gekregen in de samenleving. De leerstoel onderzoekt de impact van deze loterijen en ook hoe goededoelenloterijen en goededoelenorganisaties samenwerken met elkaar en met de overheid. Voor het onderzoek ontvangt de VU de komende vijf jaar een jaarlijkse bijdrage van de Nationale Postcode Loterij van 60.000 euro.

Sigrid van Aken, directeur van de Goede Doelen Loterijen: “Het fenomeen ‘goededoelenloterij’ is een Nederlandse traditie die ons al terugvoert tot de middeleeuwen en zelfs is opgenomen als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Onze Loterijen steunen inmiddels honderden goede doelen en duizenden maatschappelijke initiatieven met geld dat deze organisaties naar beste inzicht inzetten. Deze leerstoel zal bijdragen aan vergroting van het inzicht in en begrip voor de aanzienlijke rol van goededoelenloterijen in de filantropische sector en in de hele samenleving.”

Karen van Oudenhoven-Van der Zee, decaan Faculteit Sociale Wetenschappen van de VU: “Sinds 1995 doet de VU toonaangevend onderzoek naar filantropie. Deze leerstoel versterkt het onderzoek op dit terrein en het onderzoeksprogramma van de faculteit. We nodigen kandidaten van harte uit te solliciteren op deze positie.”

De leerstoel wordt gevestigd bij het Centrum voor Filantropische Studies aan de afdeling Sociologie van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Meer informatie over de vacature: Professor Societal Significance of Charity Lotteries.

Voor vragen kunt u contact opnemen met René Bekkers: r.bekkers@vu.nl.