COM-student wint Unileverprijs

Culture, Organization and Management-student Maxime van Boven wint de Unilever Research Prize voor haar onderzoek naar de seksindustrie in Cambodja. Met deze prijs spreekt Unilever haar waardering uit voor uitstekend werk van de jonge en unieke academici.

18-12-2018 | 13:31

“De thesis van Maxime is een uitzonderlijk goed geschreven werk, waarin speels gewisseld wordt tussen veldwerknotities en conceptuele beschouwingen. Het is indrukwekkend om te zien hoe Maxime in enkel drie maanden tijd een diepgaande kennis van de onderzoekscontext heeft vergaard en deze zó heeft opgeschreven waardoor de lezer zich aanwezig waant. Bovendien is ze niet bang geweest om zichzelf ‘in het verhaal te schrijven’ en kritische vragen te stellen, waardoor niet alleen de ingewikkeldheden van Cambodja’s sekswerkindustrie nauwkeurig worden beschreven maar ook het hele concept van seksualiteit bevraagd wordt – in alle vormen, onder alle normen en met name via de ambiguïteit waardoor het zich kenmerkt”, vertellen Maximes thesisbegeleider Michiel Verver en tweede lezer Ida Sabelis.

Dunne lijn tussen vriendin en sekswerker
In zowel de academische literatuur als de praktijk worden sekswerkers afgespiegeld als slachtoffers van een uitbuitende industrie óf de nadruk wordt gelegd op het feit dat zij zelfvertrouwen en status verkrijgen via sekswerk. In haar thesis kijkt Maxime verder dan deze valse dichotomie van onderdrukking versus emancipatie, inspelend op de problematiek van ‘top-down’ regeringsbeleid en ontwikkelingssamenwerking gerelateerd aan sekswerk. Hiervoor heeft ze drie maanden etnografisch veldwerk uitgevoerd in de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Ze heeft NGO-medewerkers, eigenaars van hostess bars, sekswerkers en hun cliënten geïnterviewd, en het sprankelende nachtleven van Phnom Penh geobserveerd. Gedurende deze tijd heeft zij de dagelijkse realiteit en zienswijzen van de actoren niet uit het oog verloren. Maximes thesis onthult dwang en keuze, status en stigma, deugd en ondeugd en een dunne lijn tussen vriendin en sekswerker. Ze laat zien dat de complexiteit van Phnom Penhs sekswerkindustrie precies in deze tegenstellingen ligt.

Maxime over de prijs en haar onderzoek: "Ik ben zeer vereerd dat ik namens de VU de Unilever Research Prize in ontvangst heb mogen nemen. Ik hoop dat mijn scriptie bijdraagt aan het doorbreken van de taboesfeer rondom seks werk, en dat mijn uiteenzetting van de complexiteit van de seksindustrie bijdraagt aan de Sustainable Development Goals."

Unilever Research Prize
Gebaseerd op een lange traditie heeft Unilever R&D Vlaardingen voor de 62ste keer de Unilever Research Prijzen uitgereikt op 27 November 2018.  Alle dertien Nederlandse universiteiten hebben hun beste masterstudenten genomineerd, die werk hebben verricht op onderwerpen die relevant zijn in relatie tot één of meer van de Sustainable Development Goals.

Lees de volledige thesis van Maxime