Kiezers zijn helemaal niet zo boos op de EU als politieke partijen suggereren

Bijna alle politieke partijen spelen in hun campagnes voor de Europese parlementsverkiezingen in op de boosheid van kiezers. Maar die zijn helemaal niet zo boos op de EU als partijen suggereren, zo stelt hoogleraar communicatiewetenschap Jan Kleinnijenhuis.

21-05-2019 | 17:08

Vandaag de dag zijn veel campagne-uitingen negatief getint, constateert communicatiewetenschapper Jan Kleinnijenhuis van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit om zo op de ‘boosheid’ van de kiezer in te spelen. Met onderzoeksbureau Ipsos hield de hoogleraar eind maart een enquête naar de opinies van kiezers over Europese kwesties. Daaruit blijkt dat een meerderheid van de kiezers helemaal niet zo ‘boos’ is op de EU en zelfs van mening is dat Europa maatregelen moet treffen op belangrijke terreinen, omdat de natiestaten de problemen niet alleen aankunnen.

Zo vindt 53 procent dat de Europese Unie banken die op omvallen staan, moet redden. De EU moet volgens 66 procent van de ondervraagden de opwarming van de aarde tegengaan met klimaatmaatregelen. Een daadkrachtiger buitenlandbeleid, bijvoorbeeld een harder optreden tegen Rusland, is een wens van 62 procent. Meer dan twee derde (70 procent) vindt dat de EU vrijhandel moet garanderen.

“Die meningen van kiezers worden door de partijen te weinig aangesproken. Daarmee riskeren ze dat in het kieshokje de meningen over wat de EU wél kan doen, ook geen rol spelen”, stelt Kleinnijenhuis. “Mensen herinneren zich bij het stemmen de meningen waarop ze zijn aangesproken in de campagnes. In dit geval zullen het dus voornamelijk negatieve zaken zijn.” (Bron: Trouw.nl)

Lees hier verder.