Politieke Integriteits-Index: VVD opnieuw meeste affaires

De VVD is opnieuw de partij met de meeste en ernstigste integriteitsaffaires. Zo blijkt uit de Politieke Integriteits-Index die dit jaar voor de achtste keer is verschenen.

10-02-2020 | 11:00

Afgelopen jaar gingen politici 42 keer over de schreef. De VVD was daar tien keer bij betrokken. Maar ook lokale partijen als de PVV en D66 kennen relatief veel problemen. Wangedrag in de vrije tijd, zoals dronkenschap en fraude, blijft het grootste probleem voor Nederlandse politici. Zoals dat ook het geval was bij de opmerkelijkste politieke affaire van 2019: de arrestatie van GroenLinks-wethouder Jorrit Nuijens. Hij ging op het terras flink tekeer tegen agenten, die hem arresteerden. De beelden van zijn arrestatie gingen viraal. Later bleek de voormalige wethouder ook ghb bij zich te hebben en agenten te hebben bespuugd. Aftreden was onvermijdelijk.


De Politieke Integriteits-Index wordt jaarlijks door Leo Huberts (VU), Muel Kaptein (EUR) en Bart de Koning (onderzoeksjournalist) samengesteld en geeft een overzicht van de integriteitsaffaires van Nederlandse politici van het afgelopen jaar. De gedachte achter de PI-Index is niet alleen om het aantal affaires zo objectief mogelijk te meten, maar ook om er lessen uit te kunnen trekken: wat voor schendingen doen zich het meest voor, wat zijn de risicofactoren en waar moeten politici alert op zijn? Een uitgebreid verslag van de index is  te lezen op Volkskrant.nl.
empty