Johan Hoorn en Elly Konijn genomineerd voor Huibregtsenprijs 2020

Op 5 oktober 2020 maakt juryvoorzitter, de president van de KNAW Ineke Sluiter bekend wie de Huibregtsenprijs wint. Er zijn zes projecten genomineerd, waarvan er één wordt bekroond met de prijs. Hoorn en Konijn maken kans op een geldbedrag van € 25.000, voor onderzoeksactiviteiten, een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, en een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden

10-09-2020 | 15:47

Alice – een elektromechanisch kleinkind dat eenzaamheid verdrijft
 In een vergrijzende samenleving is sociale eenzaamheid een groot probleem. Johan Hoorn en Elly Konijn hebben daarom ‘Alice’ ontwikkeld, een robotmeisje dat helpt om eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Dat vereist een vorm van interactie waarbij het AI-systeem gevoel voor de gebruiker ten toon kan spreiden en de gebruiker een emotionele band aangaat met de robot. En dat alles zonder dat de robot onbedoeld in de ‘uncanny valley’ belandt, het gebied waar mensen beginnen te griezelen van de machine wegens een te grote levensechtheid. Alice is allesbehalve eng.

Reden voor nominatie
Dit wetenschappelijke én maatschappelijke project berust op een combinatie van disciplinaire expertise. Informatica, modelleren en simuleren, maar ook mediastudies, de psychologie van de emoties en communicatiewetenschappen. Het onderzoek roept diepe vragen op over mogelijke relaties tussen mens en machine, maar ook over empathie en moreel redeneren. Kun je bevriend raken met een robot? En hoe ethisch verantwoord is het om een machine-vriend weer weg te halen bij een oudere?

Alice is het product van team science en had ook niet op een andere manier ontwikkeld kunnen worden. Maar ook citizen science was onmisbaar, in de vorm van de ervaringen van gebruikers en de input van zorgmedewerkers met hun praktijkervaring. De documentaire ‘ik ben Alice’ is wereldwijd miljoenen keren bekeken.

Huibregtsenprijs
De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs is bestemd voor een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk kwaliteit en vernieuwing combineert met een bijzondere maatschappelijke meerwaarde of outreach. De vakjury is benoemd door het bestuur van de Stichting. De prijs wordt 5 oktober uitgereikt tijdens een besloten bijeenkomst bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij in het Hodshon Huis in Haarlem. Deze bijeenkomst wordt live gestreamed van 17.30 tot 18.30 uur

Meer informatie over de andere genomineerden