COMmunity op de Geitenboederij!

De Master studenten Culture, Organization and Management (COM) zagen een wel heel bijzondere locatie op hun rooster staan: de Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Studenten kropen niet achter hun laptop in hun studentenkamer, maar kregen college in de buitenlucht.

28-09-2020 | 13:17

Zien, horen, ruiken, proeven en voelen
De unieke collegeplek heeft ook een belangrijke functie. In het vak Sensemaking in Organizations proberen de docenten over te brengen dat kennis van en over organisaties meer is dan boekenwijsheid. Om de studenten dit te laten ervaren worden zij letterlijk uit hun vertrouwde omgeving getrokken. “In de natuur les krijgen is een totaal andere beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld” aldus docent Frans Kamsteeg. Hij legt uit dat de studenten kennis en ideeën uit de literatuur opdoen, die in het ‘wild’ en met concrete oefening pas tot leven komen. “De werkelijkheid kun je alleen maar zien, horen, opsnuiven, proeven en voelen als je je via veldwerk in een organisatie beweegt. Daarom is een organisatie als een geitenboerderij bij uitstek geschikt: hier kun je die werkelijkheid met al je vijf zintuigen waarnemen.” In deze –letterlijk- natuurlijke organisatiesetting word je gestimuleerd om out of the box te denken, en te handelen. “We noemen het ook wel ‘wild pedagogy’, letterlijk wild omdat het buiten is, maar ook wild in de zin van anders.”

Reacties
Naast de geiten was er geen sprake van ‘gemekker’ vanuit de studenten, zij reageren erg positief op de colleges. ‘Het is een leuke afwisseling naast alle Zoom meetings gedurende de dag’, beaamde een student. Ook vinden de studenten het fijn elkaar weer fysiek te kunnen ontmoeten op deze manier. Zelfs internationale studenten, die vanwege COVID-19 niet allemaal in Nederland zijn, worden betrokken aan de hand van video’s. In tijden van afstandsonderwijs slaagt deze opleiding erin om op deze bijzondere manier met hun studenten toch een gevoel van gezamenlijkheid te creëren, er is echt sprake van een ‘COMmunity’.