Livecast Pakhuis de Zwijger: De betrouwbare boodschapper

Het vertrouwen in de professionele journalistiek neemt af. Wat kunnen we daaraan doen en wat betekent het voor de weerbaarheid van de democratie?

04-05-2021 | 9:02

Dat is de vraag die centraal staat tijdens Polderpraat #2: De betrouwbare boodschapper op donderdag 20 mei 2021 in Pakhuis de Zwijger. Aan de hand van het onderzoek van dr. Mariken van der Velden van de Vrije Universiteit Amsterdam gaan verschillende partijen met elkaar hierover in gesprek.

Goede nieuwsvoorziening is van levensbelang voor de democratie. Zonder goed geïnformeerd te zijn, kunnen burgers de autoriteiten niet controleren en bepalen of de democratie naar behoren werkt. Maar wie worden tegenwoordig nog als betrouwbare boodschappers gezien?

Onderzoek van de VU toont aan dat er een steeds groter wordende groep vertrouwen verliest in de professionele journalistiek. In plaats daarvan laat deze groep zich leiden door ‘nieuwe’ media zoals hashtags, influencers, blogs en whatsappberichten. Wat betekent dit voor de weerbaarheid van de democratie? En hoe kunnen professionele en nieuwe ‘nieuwsmakers’ deze vertrouwenskloof dichten?

Polderpraat
In het programma Polderpraat, een samenwerking tussen Governance for Society van de Vrije Universiteit Amsterdam en Pakhuis de Zwijger, wordt in de nasleep van de Tweede Kamerverkiezingen en in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de staat van het vertrouwen tussen burgers en overheid onderzocht. Aan de hand van het onderzoek van dr. Mariken van der Velden gaan verschillende partijen in gesprek over boodschappers in de nieuwsvoorziening. Meer informatie over de sprekers volgt nog.

In Polderpraat #1: Wederzijds wantrouwen werd ingegaan op de vraag hoe het vertrouwen tussen burger en overheid kan worden verstrekt. Deze editie is hier terug te kijken.