Amsterdamse haven steeds belangrijker voor drugscriminelen

Het Noordzeekanaalgebied en de haven van Amsterdam (NZKG) wordt een steeds belangrijkere smokkelroute voor criminelen, waar legale diensten worden gebruikt door de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van criminoloog en bestuurskundige Yarin Eski van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van Politie en Wetenschap.

03-06-2021 | 9:24

Het NZKG is de grootste benzine-opslaghaven en de tweede kolen- en cacaohaven van de wereld. Naast grote haventerminals langs het water, herbergt het gebied kleinere bedrijfsverzamelgebouwen die vaak onduidelijke praktijken aantrekken. Onder meer cacao uit Zuid-Amerika komt hier aan land, waarmee ongewild het cocaïnetransport wordt gefaciliteerd.

De onderzoekers hebben de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit in het NZKH kritisch bestudeerd tussen februari 2019 en 2020. Volgens hen moeten politie en partners meer en doelgerichter samenwerken om drugscriminaliteit in het havengebied tegen te zijn.

Havenmarinier tegen drugscriminaliteit
Criminoloog en bestuurskundige Yarin Eski: “Wij concluderen dat de wil er wel is om samen te werken, maar het ontbreekt aan een gezamenlijke slagvaardigheid. Daarom pleiten wij voor een havenmarinier, iemand die boven de verschillende partijen staat die zich bezighouden met de bestrijding van drugscriminaliteit in het havengebied.”

Eski voerde het onderzoek uit samen met Mauro Boelens, Amella Mesci en prof. dr. Hans Boutellier 
Het rapport is hier te downloaden.