FIU nieuwe partner in onderzoek naar aanpak criminele geldstromen in financiële sector

De Financial Intelligence Unit (FIU) heeft zich aangesloten bij het onderzoeksprogramma ‘Public Private Partnership in the Financial Sector’ (PPP). Dit onderzoek richt zich op publieke-private samenwerking in de financiële sector, waarbij de focus ligt op criminele geldstromen. Voor dit programma is een leerstoel ingesteld aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

16-03-2021 | 9:52

Met ingang van november 2020 is de leerstoel PPP aan de Vrije Universiteit Amsterdam bij de afdeling Organisatiewetenschappen ingesteld door de benoeming van Claudia Nagel tot hoogleraar voor deze leerstoel. De leerstoel is oorspronkelijk geïnitieerd door ABN AMRO en de FIOD, en is later samen met het ministerie van Justitie & Veiligheid en het ministerie van Financiën opgericht. Vanaf maart 2021 treedt de FIU tot de groep van ondersteuners van de leerstoel. 

Het wetenschappelijk onderzoek van de leerstoel richt zich op zachte aspecten van samenwerking in publiek-private samenwerking. Er wordt onderzocht hoe leiderschap en emoties, maar ook cultuur de samenwerking in en het succes van PPP beïnvloeden.

Bestrijding grootschalige criminaliteit

Nagel laat weten erg blij te zijn met het partnerschap. ‘Met de FIU als ondersteuner hebben we nu een van de belangrijkste spelers betrokken bij de bestrijding van grootschalige criminaliteit. Zij nemen vaak deel aan private-publieke samenwerking, zoals de taskforce zware criminaliteit. Daarom zijn we erg blij met deze ondersteuning.’ 

Het hoofd van de FIU, Hennie Verbeek-Kusters, legt uit: ‘Het is de FIU er veel aan gelegen om de bestrijding van financiële criminaliteit te verbeteren en wil daarbij meer te weten komen over hoe het beste kan worden samengewerkt met private partners zoals banken, maar ook met andere overheidsinstellingen in dit maatschappelijk streven. Het lijkt erop dat we door onze rol een echte ondersteuning zijn voor dit onderzoek'

Het onderzoeksprogramma is een initiatief van de afdeling Organisatiewetenschappen en wordt geleid hoogleraren Marcel Veenswijk en Issy Drori.