Onze samenleving vergrijst en wordt steeds pluriformer, en dat vraagt meer aandacht voor diversiteit in de zorg. Al langer is bekend dat vrouwen en lager opgeleiden relatief veel gebruik maken van de acute en langdurige zorg. Nu migrantenpopulaties en LHBTQI-populaties steeds ouder worden, komt er in de zorg ook meer aandacht voor culturele en seksuele diversiteit.
Vanuit zorgorganisaties is er veel behoefte aan inzicht en expertise over hoe om te gaan met verschillende aspecten van diversiteit in relatie tot cliënten én het diverser wordende personeel. Gemeenten en organisaties op het gebied van zorg en welzijn ontwikkelen vele interventies en projecten om met diverse cliëntenpopulaties om te gaan.
Eerder onderzoek laat zien hoe initiatieven uiteenlopende invullingen van ‘sensitiviteit voor diversiteit’ hanteren - vaak ad hoc en tijdelijk en richten zich vooral op cognitieve aspecten. Er is weinig aandacht voor de uitvoering, vormgeving en competenties van, voor en door professionals in de praktijk. Tevens sluiten verwachtingen van professionals en organisaties soms weinig aan bij behoeften van cliënten en hun naasten. In dit expertiselab verbinden we wetenschappers, beleidsmakers, maatschappelijke partners, evenals professionals en cliënten zelf, om onderzoek en praktijk rondom diversiteit in de zorg dichter bij elkaar te brengen en gezamenlijk duurzame ‘diversiteitssensitieve’ zorg- en werkpraktijken vorm te geven.