Nieuwsberichten

Prof. Sawitri Saharso ontvangt subsidie voor onderzoek ‘When culture meets gender in the consultation room’

12-05-21

Professor aan de afdeling Sociologie Sawitri Saharso ontvangt een financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze krijgt ze voor het project ‘When culture meets gender in the consultation room: GPs’ and migrant women’s dilemmas around harmful cultural practices’.

Coronavirus: updates en veelgestelde vragen

11-05-21

Laatste wijziging op dinsdag 11 mei: Beperkte verruiming voor het hoger onderwijs.

Livecast Pakhuis de Zwijger: De betrouwbare boodschapper

04-05-21

Het vertrouwen in de professionele journalistiek neemt af. Wat kunnen we daaraan doen en wat betekent het voor de weerbaarheid van de democratie?

Twee teams van FSW-wetenschappers ‘Gewaardeerd’ voor structurele inzet wetenschapscommunicatie

29-04-21

Het Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd! heeft twee groepen van FSW-wetenschappers die zich structureel inzetten voor wetenschapscommunicatie beloond met € 10.000. De teams van hoogleraar Antropologie Marjo de Theije en hoogleraar Mediapsychologie Elly Konijn zijn gehonoreerd voor hun onderzoek.

Dalend vertrouwen in de overheid en toenemende onvrede met het overheidsbeleid na 1 jaar pandemie

29-04-21

In maart 2021 is het een jaar geleden dat de eerste maatregelen tegen het COVID-19 virus werden afgekondigd. In dat jaar is het vertrouwen in overheid, RIVM en GGD duidelijk afgenomen en is de onvrede met het overheidsbeleid toegenomen. Mensen met weinig vertrouwen in de overheid en die moeilijk kunnen rondkomen zijn minder bereid zich te laten vaccineren. Ook het gevoel van uitzichtloosheid is verder toegenomen: bijna de helft van de mensen heeft ‘het gevoel niets te hebben om naar uit te kijken’. Nederland wacht vol ongeduld op het einde van de pandemie zonder alle beperkende regels die het afgelopen jaar zijn opgelegd.

Livecast Pakhuis de Zwijger: Wederzijds Wantrouwen

21-04-21

Hoe kan het vertrouwen tussen burger en overheid versterkt worden binnen de komende politieke periode? Dat is de vraag die centraal staat tijdens Polderpraat #1: Wederzijds Vertrouwen op donderdag 22 april 2021 in Pakhuis de Zwijger. Aan de hand van het onderzoek van dr. Mariken van der Velden van de Vrije Universiteit Amsterdam gaan verschillende partijen in gesprek over het wantrouwen van de burger in de politiek en andersom.

FSW-alumnus Stefan Wateler ontvangt 300.000 euro voor start-up in tv-programma Dragons’ Den

21-04-21

Koffiecapsules waar ook vitamines en superfoods inzitten. Voor dat idee hebben FSW-alumnus Stefan Wateler en zijn kompaan Florian Fermin een investering gekregen van 300.000 euro in het televisieprogramma Dragons’ Den. Na hun succesvolle pitch over de innoverende kop koffie Cupplement wisten zij drie ‘dragons’ te overtuigen.

Marieke Slootman receives grant for research on Identity Networks

06-04-21

Do Identity Networks (such as multicultural youth associations) contribute to societal equity and how do they do so? What roles do these networks play in processes of social mobility and societal participation?

Complexer taalgebruik geeft onderzoeksaanvraag hogere kans van slagen

06-04-21

Het taalgebruik in onderzoeksaanvragen beïnvloedt de kans dat een aanvraag gehonoreerd wordt, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Organisatiewetenschappen Peter van den Besselaar. Langere, complexere teksten met relatief veel vaktaal hebben een hogere kans van slagen.

Masters Communicatiewetenschap en Social and Cultural Anthropology scoren bovengemiddeld goed

01-04-21

De masters Communicatiewetenschap en Social and Cultural Anthropology van de Vrije Universiteit Amsterdam scoren bovengemiddeld goed in de Keuzegids Masters 2021. Masterstudenten beoordelen hun eigen masteropleiding op criteria zoals wetenschappelijke vorming, programma, begeleiding en studeerbaarheid.

Online informatiesessie opleiding Sturen en leidinggeven vanuit vertrouwen

16-03-21

Op woensdag 21 april om half acht 's avonds is er een online informatiesessie, waarin opleidingsdirecteur Frédérique Six meer vertelt over de opleiding Sturen en leidinggeven vanuit vertrouwen die 26 mei 2021 van start gaat.

FIU nieuwe partner in onderzoek naar aanpak criminele geldstromen in financiële sector

16-03-21

De Financial Intelligence Unit (FIU) heeft zich aangesloten bij het onderzoeksprogramma ‘Public Private Partnership in the Financial Sector’ (PPP). Dit onderzoek richt zich op publieke-private samenwerking in de financiële sector, waarbij de focus ligt op criminele geldstromen. Voor dit programma is een leerstoel ingesteld aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Masterclass Foutencultuur: Leiderschap en de 'growth mindset’

15-03-21

We zijn trots om in tijden van corona(-maatregelen) de ‘hands on’ masterclass Foutencultuur: Leiderschap en de growth mindset aan te kunnen bieden. Het betreft vier bijeenkomsten, waarvan drie via zoom en één in de buitenlucht, op afstand, maar dicht op de topsport.

Literatuurstudie naar de kracht van gebiedsgebonden politiewerk

11-03-21

VU onderzoekers hebben in samenwerking met het NSCR een internationale literatuurstudie naar gebiedsgebonden politiewerk uitgevoerd.

Bestuurskundig onderzoek naar gemeentelijke integriteitssystemen

16-02-21

Integriteit is een belangrijk thema in het openbaar bestuur. Dat geldt voor politici, met recent de politieke integriteitsindex met 44 affaires in 2020, maar ook voor de overheidsorganisatie, met bijvoorbeeld jaarlijks meer dan 100 meldingen van mogelijke integriteitsschendingen in de gemeente Amsterdam.