Moraal en Macht: Afscheidsrede Leo Huberts

01-10-19

Hoogleraar Bestuurskunde Leo Huberts sprak vrijdag 13 september zijn afscheidsrede ‘Moraal & Macht' uit. Met aandacht voor zowel het thema dat centraal stond in het begin van zijn wetenschappelijke carrière, macht en invloed, als voor de onderwerpen die daarna domineerden: corruptie en de integriteit en kwaliteit van ons bestuur. Hoe zit het anno 2019 in de praktijk en de theorie met betrekking tot 'de moraal van de macht' en 'de macht van de moraal'?

Vluchtelingen en studenten leren samen over recht in Know Your Rights

30-09-19

Zien hoe het recht werkt in de praktijk, vluchtelingen helpen en gelijkgestemde mensen ontmoeten. Het zijn veelgenoemde redenen waarom rechtenstudenten meedoen aan het programma 'Know Your Rights'. 'Know Your Rights' is een gezamenlijk onderwijsprogramma van DLA Piper, de VU en New Dutch Connections, waarin vluchtelingen en studenten tien weken lang samen lessen volgen over recht in Nederland.

Besturen zonder ‘wij’

24-09-19

Wat is besturen zonder ‘wij’ in een samenleving zonder ‘wij’? Volgens universitair hoofddocent Bestuurskunde Duco Bannink is deze nieuwe situatie van deze tijd, waarin zowel de samenleving als het bestuur ervan geen duidelijke kern meer hebben, een zorgelijke situatie in Nederland. “Er ontstaat steeds meer een kloof tussen bevolkingsgroepen.”

'Criminaliteit geeft inzicht in de moraal van de samenleving’

23-09-19

‘Alles wat niet deugt, wat je er aan kan doen en wat je daarvan moet denken.' Dat is een hele mond vol, maar ook direct de samenvatting van het academische werk van Hans Boutellier. Op 10 oktober zwaait hij af als hoogleraar Veiligheid en Veerkracht aan de VU.

‘Betrek scholieren en docenten om gelijke kansen mogelijk te maken’

23-09-19

De cultuur op scholen en de 'mindsets' van leerlingen en professionals moeten onderdeel worden van de discussie over kansongelijkheid. Daarvoor pleit socioloog Iliass el Hadioui.

Grip krijgen op een 'organisatiecultuur'?

19-09-19

De constante verandering en zeker de snelheid waarmee die komt, stelt steeds hogere eisen aan de flexibiliteit van organisaties.

Wij zijn de baas

03-09-19

Terugblik Opening Academisch Jaar 2 september 2019

Leo Huberts neemt na bijna dertig jaar afscheid

29-08-19

Hoogleraar Bestuurskunde Leo Huberts neemt na bijna dertig jaar afscheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. Huberts wordt binnen de faculteit gezien als een betrokken collega, gewaardeerd onderzoeker en gepassioneerd docent.

Nieuwe homepage

14-08-19

De VU Academie voor Sociale wetenschappen heeft een vernieuwde homepage! De uitstraling oogt rustiger doordat er minder tekst en meer beeld wordt gebruikt.

Actualiteitencolleges voor alumni van masters FSW

18-07-19

De wereld om ons heen verandert, dus jouw vak ook. Het is dan ook belangrijk dat je bijblijft in je vak om goed en met plezier je werk te kunnen doen. Onder het motto ‘een leven lang leren’ organiseren de VU Academie for Social Sciences (VASS) en Alumnirelaties actualiteitencolleges om je op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Vernieuwd: opleiding Sturen en leidinggeven vanuit vertrouwen

18-07-19

Anders organiseren en aansturen met minder regels en betere resultaten. Tijdens de opleiding Sturen en leidinggeven vanuit vertrouwen leer je hoe je als professional binnen de eigen organisatie op basis van vertrouwen te werk kan gaan.

NWO-Veni voor FSW-politicologe en FSW-communicatiewetenschapper

16-07-19

Politicologe Mariken van der Velden en Communicatiewetenschapper Kasper Welbers ontvangen beiden voor hun onderzoek de prestigieuze Veni-subsidie. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vandaag bekend gemaakt.

Wat doet de Amsterdammer in crisissituaties?

12-07-19

Onderzoekers Kees Boersma en Rinske Berg doen in samenwerking met een aantal maatschappelijke stakeholders onderzoek naar hoe de gemeente Amsterdam en de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland in tijden van crisis kan inspelen op zogenaamde ‘bottom-up initiatieven, zoals burenhulp tijdens een hittegolf, spontane acties van burgers bij opvang van statushouders, maar ook improvisaties van winkeliers tijdens een stroomstoring. Op deze manier hopen de onderzoekers dat de stad in tijden van crisis de lokale veerkracht beter weet te benutten.

Van Steden zet in op mediation bij aangiftes

08-07-19

Nationale wetenschapsagenda kent 50.000 euro toe voor onderzoek naar mediation bij de politie.

NWO volgt aanbevelingen om 'gender bias' tegen te gaan op

03-07-19

Sociaal psychologen Romy van der Lee (VU) en Naomi Ellemers (UU) doen de NWO een serie aanbevelingen ten behoeve van gelijke kansen voor onderzoekers in NWO-procedures. De sociaal psychologen doen de aanbeveling na uitvoerig onderzoek naar het effect van impliciete verwachtingen in onder andere Veni-beoordelingrondes van de NWO.