Lowlandsbezoekers leren hun digitale schaduw kennen

07-07-21

Instagram, Facebook, YouTube. Deze platformen weten meer van ons dan ons lief is. Maar wat precies eigenlijk? Dit jaar kunnen Lowlandsbezoekers hun digitale voetafdruk laten meten en deze delen met een groep communicatiewetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de UvA.

Hoogleraren Halleh Ghorashi en Maurice Crul op ranglijst Inclusive30

01-07-21

Hoogleraar Diversiteit en Integratie Halleh Ghorashi en hoogleraar Onderwijs en Diversiteit Maurice Crul zijn opgenomen in de Inclusive30. Dat is een lijst van het ondernemersplatform MT/Sprout met de dertig meest inclusieve leiders van 2021.

Antropoloog dr. Maaike Matelski ontvangt subsidie voor vervolgonderzoek naar belangenbehartigingsorganisaties in Kenia

29-06-21

Antropoloog dr. Maaike Matelski ontvangt een financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze gaat de toekenning gebruiken voor een vervolgonderzoek naar belangenbehartigingsorganisaties in Kenia. ‘Ik ben dankbaar dat ik de kans krijg verder te werken aan dit onderzoeksproject en hoop dat het bruikbare bevindingen oplevert voor alle betrokken partijen’, aldus de onderzoeker.

Explosieve stijging corona-eenzaamheid onder ouderen met partner

29-06-21

Samenwonende ouderen zijn zich aanzienlijk eenzamer gaan voelen in de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar sociologie Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit Amsterdam. Van de ondervraagden geeft in 2018 5 procent van de ouderen met partner aan gezelschap te missen. In het najaar van 2020 is dat opgelopen naar 30 procent. ‘Er wordt vaak te gemakkelijk gedacht dat mensen met een partner niet eenzaam zijn’, aldus Van Tilburg.

Coronavirus: updates en veelgestelde vragen

18-06-21

Laatste wijziging op vrijdag 18 juni: Nieuwe versoepelingen voor het hoger onderwijs.

GEZOCHT: STUDENT-LEDEN VOOR OPLEIDINGSCOMMISSIES FSW 2021-2022

14-06-21

Vind jij het leuk om kritisch mee te denken over jouw opleiding en zo de kwaliteit van jouw opleiding te verbeteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Amsterdamse haven steeds belangrijker voor drugscriminelen

03-06-21

Het Noordzeekanaalgebied en de haven van Amsterdam (NZKG) wordt een steeds belangrijkere smokkelroute voor criminelen, waar legale diensten worden gebruikt door de georganiseerde drugscriminaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van criminoloog en bestuurskundige Yarin Eski van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van Politie en Wetenschap.

Livecast Pakhuis de Zwijger: Polarisatie in de polder

01-06-21

Is het zinvol om een regeerakkoord dicht te timmeren zodat iedere regeringspartij enkele beloftes na kan komen, of zal de veelbesproken nieuwe bestuurscultuur leiden tot meer ruimte voor de Tweede Kamer en de burgers om bij te sturen?

Sinan Çankaya ontvangt de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021

01-06-21

Sinan Çankaya, cultureel antropoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ontving op donderdag 20 mei 2021 de Jan Hanlo Essayprijs Groot 2021 voor zijn essaybundel Mijn ontelbare identiteiten. Uit ruim 127 inzendingen werd zijn essay gekroond tot beste essaybundel uit de jaren 2019 en 2020.

Perspectieven in polarisatie: een digitale conferentie over tegenstellingen en veerkracht

19-05-21

Op woensdag 9 juni van 9:00 tot 12:30 uur vindt ‘Perspectieven in polarisatie’ plaats, een online conferentie over tegenstellingen, veerkracht, wrijving en democratie, complotdenken en de coronacrisis. Tijdens deze conferentie gaan deelnemers in gesprek met experts. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is een van de gastsprekers.

Leerstoel Donor Behaviour voor Eva-Maria Merz

17-05-21

Per 15 mei 2021 is Eva-Maria Merz benoemd tot hoogleraar Donor Behaviour aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prof. Sawitri Saharso ontvangt subsidie voor onderzoek ‘When culture meets gender in the consultation room’

12-05-21

Professor aan de afdeling Sociologie Sawitri Saharso ontvangt een financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze krijgt ze voor het project ‘When culture meets gender in the consultation room: GPs’ and migrant women’s dilemmas around harmful cultural practices’.

Livecast Pakhuis de Zwijger: De betrouwbare boodschapper

04-05-21

Het vertrouwen in de professionele journalistiek neemt af. Wat kunnen we daaraan doen en wat betekent het voor de weerbaarheid van de democratie?

Twee teams van FSW-wetenschappers ‘Gewaardeerd’ voor structurele inzet wetenschapscommunicatie

29-04-21

Het Pilotfonds Wetenschapscommunicatie door wetenschappers: Gewaardeerd! heeft twee groepen van FSW-wetenschappers die zich structureel inzetten voor wetenschapscommunicatie beloond met € 10.000. De teams van hoogleraar Antropologie Marjo de Theije en hoogleraar Mediapsychologie Elly Konijn zijn gehonoreerd voor hun onderzoek.

Dalend vertrouwen in de overheid en toenemende onvrede met het overheidsbeleid na 1 jaar pandemie

29-04-21

In maart 2021 is het een jaar geleden dat de eerste maatregelen tegen het COVID-19 virus werden afgekondigd. In dat jaar is het vertrouwen in overheid, RIVM en GGD duidelijk afgenomen en is de onvrede met het overheidsbeleid toegenomen. Mensen met weinig vertrouwen in de overheid en die moeilijk kunnen rondkomen zijn minder bereid zich te laten vaccineren. Ook het gevoel van uitzichtloosheid is verder toegenomen: bijna de helft van de mensen heeft ‘het gevoel niets te hebben om naar uit te kijken’. Nederland wacht vol ongeduld op het einde van de pandemie zonder alle beperkende regels die het afgelopen jaar zijn opgelegd.