Coronavirus: Stapsgewijs terug naar de campus

07-07-20

Laatste wijziging op dinsdag 7 juli: update over het onderwijs van de VU tot eind 2020.

GEZOCHT: STUDENT-LEDEN VOOR OPLEIDINGSCOMMISSIES FSW 2020-2021

02-07-20

Vind jij het leuk om gevraagd en ongevraagd advies te geven en zo de kwaliteit van jouw opleiding te verbeteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Politie gebruikt minder fysiek geweld, meer pepperspray en vuurwapen

29-06-20

Politiegeweld staat opnieuw volop in de aandacht. Wat weten we over politiegeweld in Nederland? Regioplan Beleidsonderzoek en de Vrije Universiteit Amsterdam deden in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap onderzoek naar geweldgebruik door agenten in 2016, in vergelijking met de jaren 2000, 2005 en 2010.

Financiering voor Nederlands wervingsplatform voor SSH-onderzoek

08-06-20

Het Platform Digitale Infrastructuur Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen (PDI-SSH) heeft een project van VU-onderzoekers Martin Tanis, Ivar Vermeulen en Antske Fokkens toegekend. De drie sociale wetenschappers gaan samen met UvA-psycholoog Agneta Fischer, een Nederlands wervingsplatform ontwikkelen voor onderzoek op het gebied van sociale -en geesteswetenschappen (SSH).

‘Overheid gaat onterecht uit van een maakbare samenleving in een crisis’

04-06-20

In tijden van een crisis zoals de uitbraak van het coronavirus kun je als bestuurder maar beter niet de suggestie wekken dat je alles onder controle hebt of gaat krijgen. Dat zegt bestuurskundige en filosoof Robert van Putten. Hij laat zien dat bestuurders realiteit en beleid niet goed op elkaar afstemmen.

Extreem links of rechts kiezers zijn eerder geneigd te geloven in complotheorie rond COVID-19

03-06-20

Onderzoek naar complottheorieën in tijden van corona.

Stress en angst toegenomen door coronacrisis

28-05-20

In vergelijking met een eerder uitgevoerd Rotterdams en landelijk onderzoek naar de impact van het coronavirus op de bevolking is vooral angst en stress sterk toegenomen de afgelopen periode, met name onder jongeren en mensen met een minimuminkomen.

Antropoloog schenkt opbrengst van herdruk boek over pandemie aan COVID-19

18-05-20

Antropoloog en auteur Anthonie Holslag leek met de uitgave van zijn roman Toevluchtsoord vier jaar geleden een vooruitziende blik te hebben. Het boek gaat namelijk over een groep vrienden die door de uitbraak van een virus in quarantaine gaat. Er verschijnt nu een herdruk van het boek en de opbrengst doneert Holslag aan onderzoek naar COVID-19. “Dit gaat letterlijk over leven en dood en als mijn boek daarin een bijdrage kan leveren, dan ben ik alleen maar blij.”

Thijs Willems wint Erasmus dissertatieprijs

11-05-20

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de dissertatie van Thijs Willems bekroond met haar dissertatieprijs. De dissertatie ‘'Monsters' and 'Mess' on the Railways. Coping with complexity in infrastructure breakdowns. Willems onderzocht hoe organisaties op het Nederlandse spoor omgaan met deze verstoringen.

Ronde vraagprijzen leiden tot hogere verkoopprijzen op Amsterdamse huizenmarkt

07-05-20

Op de Amsterdamse huizenmarkt, waarin potentiële kopers met elkaar concurreren om koopwoningen, werd meer betaald voor woningen met rondere vraagprijzen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam in een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Management Science'.

Mirjam van Praag en Halleh Ghorashi gekozen tot lid KNAW

30-04-20

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) heeft achttien nieuwe leden gekozen, waaronder twee vooraanstaande wetenschappers van de VU. Bestuursvoorzitter en hoogleraar ondernemerschap Mirjam van Praag en hoogleraar diversiteit en integratie Halleh Ghorashi zijn door de leden van de KNAW gekozen om toe te treden tot het genootschap.

Impact coronavirus op de samenleving

28-04-20

De coronapandemie heeft een enorme impact op de samenleving. In Rotterdam bijvoorbeeld voelt bijna 40 procent van de bevolking zich persoonlijk bedreigd en meer dan 70 procent is van mening dat de stad Rotterdam bedreigd wordt door het coronavirus. Grote groepen zijn bang voor werk- en inkomensverlies en mijden op dit moment de huisarts en ambulante zorg vanwege besmettingsangst. Dit blijkt uit onderzoek van politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar socioloog Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Het onderzoek is gehouden in Nederland en Rotterdam met een landelijke steekproef van 6.601 respondenten en een Rotterdamse steekproef van 1.437 respondenten.

Kom juist nu Sociale Wetenschappen studeren!

24-04-20

Denk jij erover om Sociale Wetenschappen te gaan studeren? Een studie in Sociale Wetenschappen is relevanter dan ooit!

The Faculty of Social Sciences welcomes (International) Students!

24-04-20

Social Sciences – more relevant than ever!

Hortulanus Geralt helpt de kantoorplant op VU de coronacrisis door

15-04-20

‘De campus voelt spookachtig leeg aan’