Sturen vanuit vertrouwen

* Deze module vervangt de module Intern en extern toezicht. Het programma van de nieuwe module Sturen vanuit vertrouwen van dr. ir. Frédérique Six is in ontwikkeling. De beschrijving van het thema van de nieuwe module vindt u hieronder, meer informatie volgt binnenkort.

De roep om minder regels en meer vertrouwen in professionals en hun organisaties klinkt steeds luider. We lijken vast te lopen in de reflex van meer regels en controles als dingen fout gaan.

Dit komt door de dominante veronderstelling dat vertrouwen en controle elkaar uitsluiten: wie vertrouwt controleert niet (want vertrouwen heeft geen controle nodig) en wie controleert vertrouwt niet (want controle gebeurt vanuit wantrouwen). Het is het een of het ander. Maar onderzoek laat zien dat vertrouwen en controle ook samen kunnen gaan en elkaar kunnen versterken: sturen vanuit vertrouwen is mogelijk.

Hoe kan je sturen vanuit vertrouwen? Welke voordelen heeft deze sturing? Welke barrières moeten worden overwonnen?

In deze module doorgronden we waarom steeds meer sturing vanuit wantrouwen is opgetreden en onder welke voorwaarden sturen vanuit vertrouwen mogelijk is. We kijken zowel intern binnen de organisatie (professionals in hun interactie met burgers, aansturing van professionals, interne control/audit en intern toezicht) als extern naar de omgeving (contracten met opdrachtgevers, inspecties en overheidsbeleid). Deelnemers passen hun nieuwe kennis en inzichten toe op hun eigen praktijk.

Programma

* Het programma is in ontwikkeling. Zodra het definitief is, zetten we het online. Stuur een e-mail naar vass.fsw@vu.nl als u op de hoogte wilt worden gehouden.

DatumThemaTijd
23 maart 2018

13.30-18.30 uur
6 april 2018

13.30-18.30 uur
20 april 2018

13.30-18.30 uur
18 mei 2018

13.30-18.30 uur

Docenten

Dr. ir. Frédérique Six is universitair hoofddocent en specialist op het gebied van governance vraagstukken, inspectie, toezicht en handhaving. Daarnaast is ze lid van de strategische klankbordgroep van de NVWA.

Praktische informatie

Kosten€1995,-
Duur4 bijeenkomsten van 5 uur
Startdatum23 maart 2018
BrochureIn ontwikkeling
InteressegebiedBestuur en Beleid, Advies en Verandering, Publieke waarden
Meer informatieVoor meer praktische informatie kunt u terecht bij 'Contact en Algemene Informatie'