Financieel Management bij Filantropische Organisaties

Elke professional in de filantropische sector krijgt te maken met financiële vraagstukken. Hoe zorgen we dat er voldoende middelen binnenkomen voor onze doelen? Wat zijn de risico's van verschillende inkomstenrbonnen? Hoe zorgen we dat ons geld op een zorgvuldige, (maatschappelijk) verantwoorde en renderende manier wordt beheerd? Deze thema's van financiering en vermogensbeheer krijgen volop aandacht, zowel intern als extern.

Inhoud cursus Financieel Management bij Filantropische Organisatie

Vermogensbeheer binnen filantropische organisaties ligt onder een vergrootglas. In deze cursus bespreken we daarom de context rond het financieel beleid en gedragscodes rondom vermogensbeheer. Er is uitgebreide aandacht voor risicobeheer: welke interne en externe risico's brengen verschillende inkomstenbronnen voor goede doelen en andere filantropische organisaties met zich mee? Hoe kan vorm worden gegeven aan het vermogen van de organisatie, met nadruk op de doelstelling van de organisatie? 

Eveneens besteden we aandacht aan hedendaagse trends in beleggen en financieren van filantropische organisaties. Zijn begrippen als venture philanthropy, sociaal ondernemen en mission related investeren oude concepten in een nieuw jasje of is het echt anders? Hoe kunnen we de meest interessante nieuwe concepten toepassen? Tijdens de cursus Financieel Management bij Filantropische Organisaties bespreken we 'klassieke' en 'nieuwe' vormen van financiering en beleggen.

Resultaat

Na het succesvol afronden van de cursus Financieel Management bij Filantropische Organisaties kunt u:

  • een inschatting maken van de kansen en risico's met betrekking tot het vermogensbeheer en de financiering van filantropische organisaties; 
  • duurzaam beleggen, mission related investeren en andere vormen van beleggen in de context van het totale beleggingsportfolio van filantropische organisaties plaatsen; 
  • een overwogen advies geven aan filantropische organisaties met betrekking tot hun vermogensbeheer en meedenken over financieringsvormen.

Programma cursus

De cursus beslaat vier colleges van twee uur. De colleges vinden plaats op dinsdagavonden. Voor de cursus wordt gebruik gemaakt van het boek Goed geld beheer (2010) en diverse aanvullende publicaties. Dit ontvangt u op de eerste bijeenkomst.


Docenten

De cursus wordt op persoonlijke titel verzorgd door:

Rolf Vriezen RBA, is werkzaam in de financiële sector sinds 1982. Vriezen is zeer ervaren in institutioneel en particulier vermogensbeheer  o.a. bij DNB, F. van Lanschot Bankiers en ABN Amro Bank Asset Management. Als senior vermogensmanager is Vriezen gesprekspartner bij bestuurders van instellingen zoals vermogensfondsen, goede doelen organisaties, fondsenwervende instellingen  en non-profitsector. Vriezen staat ingeschreven bij Dutch Securities Institute als DSI Senior Vermogensbeheerder Instellingen. Momenteel is hij werkzaam voor Rabobank Den Haag.

Arie Westeneng RBA, is freelance journalist. Hij heeft ruime ervaring in institutioneel vermogensbeheer en -advies en private banking. Hij werkte van 1991 tot en met 2016 achtereenvolgends bij Van Lanschot Bankiers, Schretlen & Co en Rabobank. Hij was daar als senior vermogensmanager gesprekspartner van besturen en medewerkers van onderwijsinstellingen, charitatieve/ filantropische instellingen (fondsenwervende instellingen en vermogensfonden) onderwijsinstellingen, brancheverenigingen en religieuze organisaties.

Gratis masterclass op 3 oktober 2017!

Maak kennis met de filantropie en de opleiding in onze gratis masterclass Filantropie!
Op dinsdag 3 oktober 2017 nemen prof. dr. René Bekkers en prof. dr. Theo Schuyt  u mee langs de uitdagingen waar u als (toekomstig) professional binnen de filantropische sector mee te maken heeft. Meer informatie. Inschrijven

Praktische informatie en inschrijven

Kosten€750,- Inclusief studiemateriaal
Duur4 bijeenkomsten van 2 uur
Startdatum29 augustus 2017
BrochureKlik hier voor de brochure
Meer informatieVoor meer praktische informatie kunt u terecht bij 'Contact en Algemene Informatie'