Filantropie en Recht

Inhoud cursus Filantropie en Recht

Bestuurdersaansprakelijkheid, Geefwet en de gevolgen van de ANBI status. Tijdens de cursus Filantropie en Recht komt u in aanraking met uiteenlopende juridische deskundigen op deze terreinen. De docenten brengen u tijdens hoorcolleges juridische vakkennis bij, speciaal gericht op goede doelen, en stichtingen en verenigingen met een maatschappelijk doel.

Aan de orde komen onder meer: stichtingen - en verenigingenrecht, belastingrecht voor goede doelen, de ANBI-status, recht rondom subsidies, bestuursmodellen voor filantropische organisaties, recht rondom nalatenschappen en geven aan goede doelen. Ook wordt er aandacht besteed aan de actuele fiscale aspecten van de filantropie. Wanneer mag je als goed doel een erfenis volledig houden? Hoe zit het met de belastingaangifte bij een nalatenschap als ANBI? Ook komt de Geefwet aan bod. De cursus is interactief en er is ruim gelegenheid voor vragen vanuit de deelnemers. U sluit de cursus Filantropie en Recht af met een open boek tentamen.

Resultaat

Na succesvol afronden van deze cursus kunt u:
• de relevantie van de Geefwet, ANBI status en andere relevante wetgeving rondom goede doelen en maatschappelijke organisaties en het geven aan goede doelen benoemen, interpreteren en toepassen;
• begrijpen welke belastingwetgeving relevant is voor goede doelen.

Programma

De cursus beslaat acht colleges van twee uur. De colleges vinden plaats op dinsdagavonden. De cursus start 16 mei 2017. Voor de cursus wordt gebruik gemaakt van een reader met relevante artikelen. Deze reader wordt bij aanvang van de cursus aan de deelnemers verstrekt. 

Gratis masterclass op 3 oktober 2017!

Maak kennis met de filantropie en de opleiding in onze gratis masterclass Filantropie!
Op dinsdag 3 oktober 2017 nemen prof. dr. René Bekkers en prof. dr. Theo Schuyt  u mee langs de uitdagingen waar u als (toekomstig) professional binnen de filantropische sector mee te maken heeft. Meer informatie. Inschrijven

Praktische informatie

Kosten€1.500,- Inclusief studiemateriaal
Duur8 bijeenkomsten van 2 uur
Startdatum16 mei 2017
BrochureKlik hier voor de brochure
Meer informatieVoor meer praktische informatie kunt u terecht bij 'Contact en Algemene Informatie'