FSW-vrouwen naar de top

Banner talent workshop

Hoe krijg je als vrouw een hoge(re) positie op de universiteit?

Dat is de centrale vraag van de workshop Talent naar de Top, die de facultaire werkgroep Vrouwelijk Talent jaarlijks organiseert op (of rond) 8 maart, Internationale Vrouwendag.

Vrouwelijke kwaliteiten

Als vrouw wil je niet tot hoogleraar benoemd worden alleen maar omdat er toevallig een speciale vrouwenleerstoel bestaat. Er zijn betere manieren. Bijvoorbeeld door niet alleen te kijken naar de lijst met publicaties - want vrouwen die met zwangerschapsverlof zijn gegaan kunnen de norm onmogelijk halen - maar ook naar andere specifieke kwaliteiten.

Ook met kwaliteit alleen red je het echter niet altijd. Als je als vrouw op een hoogleraarspositie solliciteert moet je concurreren met soms wel tien mannen. Ben je dan niet overduidelijk de allerbeste, dan leg je het al snel af. Hoogleraarsposities zijn schaars en het is vol aan de top. De kansen zouden al verbeteren als er meer tijdelijke hoogleraarsposities komen.

Speciale maatregelen, zoals het Jenny Gierfeld Fellowship, kunnen de talenten van vrouwen meer zichtbaar maken. Een vrouwelijke universitair docent wordt hierdoor voor twee jaar gepromoveerd tot universitair hoofddocent.

Bitch met aanzien

Vrouwen hebben het talent om hard te werken en zich breed in te zetten. Maar dat wordt niet altijd als talentvol herkend. Mannen zijn veelal strategischer, en ze weten wat ze wanneer in een vergadering moeten roepen om op te vallen. Vrouwen denken nog te veel er met alleen maar hard werken ook te kunnen komen.

Vrouwen moeten harder vechten en roepen om topposities te bemachtigen. En ze moeten ook niet bang zijn om als kreng te worden afgeschilderd. Elly Konijn:“Als ik dan toch een bitch moet zijn, dan liever een bitch op een hoge positie!”