Jong Talent naar de Top

De Werkgroep Vrouwelijk Talent (WVT) heeft haar focus de komende periode verschoven naar het vrouwelijk talent 'aan de onderkant', aan het begin van hun carrière: het jong talent! Door het gebrek aan effectieve middelen om talentvolle studenten een promotietraject aan te bieden, biedt de WVT beurzen gericht op jong vrouwelijk talent om hun een kans te bieden op een succesvolle academische loopbaan. Het behalen van prijzen binnen de wetenschap vergroot het behalen van een volgend succes aanzienlijk (bijvoorbeeld de NWO Veni-Vidi-Vici-reeks).

Internationale vrouwendag (8 maart) stond dit jaar dan ook in het thema van jong vrouwelijk talent. De winnaars van de Wilhelmina Drucker Awards (beurzen voor jong vrouwelijk talent) presenteerden op deze dag hun onderzoek aan de WVT en geïnteresseerden. De presentaties van deze jonge talenten lieten bij uitstek zien hoe gevariëerd het onderzoek van vrouwelijk talent is binnen FSW: van migratiecrisis tot financiële crisis en van ‘boundaries’ tot cyberbullying. Het centrale onderwerp van deze dag was de noodzaak om prestigieuze beurzen binnen te halen. Het verwerven van beurzen speelt steeds een prominentere rol, waarbij wetenschappers tegenwoordig zelfvoorzienend moeten zijn. Dit betekent dat het verkrijgen van beurzen cruciaal is voor het doen van onderzoek. De winnaars van de Wilhelmina Drucker Awards en de leden van de WVT benutten deze dag dan ook vooral om elkaar te voorzien van handige 'tips and tricks' om hun onderzoek te personaliseren, presenteren en verbeteren.

De bijeenkomst was werkelijk geslaagd en inspirerend. Ik heb genoten van alle presentaties en van de aanwezigheid van onze prijswinnaars. Alle getalenteerde en gemotiveerde vrouwen presenteerden mooi onderzoek en hadden veel nuttige en constructief commentaar voor elkaar.

- Eva-Maria Merz

Jong Talent naar de Top