Dr. J.P. BeetzDeze pagina is verplaatst. U wordt doorgestuurd.

Postdoc

Specialisatie

  • Internationale Politieke Theorie
  • Theorieën en geschiedenis van het concept ‘Popular Sovereignty’
  • Europese politieke integratie
  • Democratische legitimiteit van transnationale politieke ordes

Onderzoek

Mijn onderzoek richt zich op het aanpassen van politieke concepten ontwikkeld voor de moderne staat naar de transnationale context van de EU, en het theoretisch duiden van nieuwe empirische ontwikkelingen in dit sui generis politieke landschap. Mijn meeste recente publicatie 'Stuck on the Rubicon?' verscheen in het Journal of European Public Policy.

Daarnaast blog ik over de legitimiteitscrisis als gevaar voor de stabiliteit van Europese integratie.

Tijdens mijn tijd bij ACCESS EUROPE werk ik aan twee projecten. In het eerste project reflecteer ik op de hedendaagse concepties van popular sovereignty en hun normatieve relevantie voor het debat over de  legitimiteit van de EU. In dit debat, verdedig ik een demoicratic conceptualisering van popular sovereignty waarin de directe participatie van nationale parlementen in Europese besluitvormingsprocessen wenselijk is.  Het tweede project ontwikkelt een conceptie van transnationale democratische verantwoording gebaseerd op een gezonde verhouding tussen politiek en bestuur binnen het Europese systeem van multilevel governance.

Onderwijs

Ik geef momenteel geen onderwijs. In Rotterdam, Exeter en Leiden heb ik in verschillende hoedanigheden onderwijs verzorgd. Ik heb met veel plezier bestuurskunde en politicologie studenten kennis laten maken met verschillende theoretische en normatieve vraagstukken binnen de politicologie bestuurskunde, en internationale betrekkingen. Ik ben gecertificeerd als docent in het universitair onderwijs door de Britse Academy of Higher Education. Ik heb aan verschillende workshops over onderwijsinnovaties deelgenomen. Mijn interesse gaat vooral uit naar de mogelijkheden om door middel van serious games studenten te motiveren.

Academische biografie

Ik heb bestuurskunde en filosofie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als student heb ik gewerkt als onderzoeker en ik ben op uitwisseling geweest naar Sydney. Mijn thesis bestuurskunde won de Unilever research award. Ik ben gepromoveerd in de Politicologie aan de University of Exeter. Tijdens mijn doctoraal onderzoek, was ik visiting scholar aan de University of California, Berkeley en de Universiteit van Amsterdam. Kort voor het afronden van mijn proefschrift ben ik aangesteld als docent bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden.

Recente publicaties

Beetz, Jan Pieter (2015) ‘Stuck on the Rubicon? The resonance of the idea of demoi-cracy in media debates on the EU's legitimacy’, Journal of European Public Policy. 22: 1, 37-55.