Prof. dr. B. (Barbara) VisDeze pagina is verplaatst. U wordt doorgestuurd.

2e-59a
b.vis@vu.nl
faculteit der sociale wetenschappen ( afdeling bestuurswetenschap en politicologie )
Hoogleraar Politieke Besluitvorming

Bio

Zie Barbara Vis’ persoonlijke website www.barbaravis.nl voor meer informatie.

Barbara Vis is Hoogleraar Politieke Besluitvorming op een Fenna Diemer Lindeboom Leerstoel. Ze is onderzoekmanager van de Afdeling Bestuurswetenschappen en Politicologie en lid van het Management Team van de afdeling; Head of Studies Politics van de bacheloropleiding Philosophy, Politics & Economics en lid van het Management Team van het John Stuart Mill College waarin deze opleiding gehuisvest is; en co-theme leader van ACCESS Europe’s thema European Politics & Society.

Barbara heeft een MA in Economie (2002), inclusief een minor in Labour Studies, en een MSc in Politicologie (2003) van de Universiteit van Amsterdam en is gepromoveerd (cum laude) aan de Vrije Universiteit Amsterdam (2008).

Voor haar onderzoek ontving zij prestigieuze beurzen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): een VENI beurs (2008) en een VIDI beurs (2012). Ze is lid van De Jonge Akademie van de KNAW (2014–) en van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (2015–). Zij is senior lid van de Nederlandse School voor Bestuurskunde en Politicologie (NIG) en zit namens de VU in het bestuur van NIG. Ook zit zij in de advisory boards van Compasss (www.compasss.org) – een netwerk dat ernaar streeft om systematisch vergelijkend onderzoek theoretisch, methodologisch en empirisch te verbeteren –, en van Acta Politica en European Political Science Review. Ze is tevens senior associate editor van de Oxford Research Encyclopedia in Political Decision Making.

Barbara schrijft geregeld blogs voor StukRoodVlees en zal gaan bijdragen aan Brainwash Academy – een platform voor een nieuwe generatie denkers.

Onderzoek

Barbara’s onderzoek vindt grotendeels plaats in het VIDI-project ‘HIGH-RISK POLITICS: Explaining and improving political actors’ decision-making on electorally risky issues’ (2012-2017). In dit project doet zij samen met haar team onderzoek naar de condities waaronder verschillende politieke actoren (zoals regeringen) voor hen electoraal riskante besluiten nemen op belangrijke thema’s (zoals welvaartsstaathervormingen en militaire interventie). Zie www.highriskpolitics.org voor meer informatie over het project.

Barbara’s onderzoek is ingebed in het onderzoeksprogramma van de afdeling, getiteld ‘Multi-Layered Governance in EUrope and Beyond’ en het Facultaire Institute for Societal Resilience.

Haar twee meest recente boeken (beiden met Kees van Kersbergen) zijn De Verzorgingsstaat, Amsterdam University Press (2016) en Comparative Welfare State Politics: Development, Opportunities and Reform, Cambridge University Press (2014).

Barbara’s werk is gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften zoals American Journal of Political Science, Journal of Politics, European Political Science Review, Journal of European Social Policy, Sociological Methods and Research, en Political Psychology.

Specialisaties

  •    Politieke besluitvorming
  •    Politiek van welvaartsstaathervorming
  •    Gedrag van politieke partijen
  •    Configurationele vergelijkende methoden, zoals fsQCA

Citaties

Google citaties

Publicaties

Publicaties (Bron: METIS VU)

Nevenwerkzaamheden

Laatste wijzigingen Nevenwerkzaamheden: Amsterdam 27 januari 2017